• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako žena doživi srčani zastoj na ulici, ima vrlo male šanse da dobije prvu pomoć: Razlog je poražavajući

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Naša poruka ljudima je da je uvek bolje učiniti nešto nego ništa u ovim okolnostima"

  • 0
srčani udar, srčani napad, infarkt, hitna pomoć Foto: Shutterstock/GobMetha

Žene koje dožive srčani zastoj u javnosti imaju manje šanse od muškaraca da prime prvu pomoć, u obliku kompresije na grudima od strane prolaznika, jer ljudi „brinu da je neprikladno dirati grudi“, otkrila je nedavna studija. Skoro četvrtina od 1.000 ispitanih Britanaca priznala je da je manja verovatnoća da će obaviti CPR na ženi u javnosti – pri čemu se trećina muškaraca (33 odsto) brine da će biti optuženi za „neprikladno“ dodirivanje.

Istraživanje sugeriše da „tabu” oko ženskih grudi stvara „alarmantan rodni disparitet” u pristupu hitnoj medicinskoj pomoći, sa samo 68 odsto žena koje će verovatno primiti CPR od posmatrača u poređenju sa 73 odsto muškaraca. Sve u svemu, više od 8.200 žena u Engleskoj i Velsu moglo je da preživi srčani udar da su imale isti tretman kao i muškarci, tvrdi studija koju je naručila Hitna pomoć "Sveti Džon".

Organizacija, koja podučava pružanje prve pomoći i hitne medicinske pomoći, pokrenula je kampanju kako bi „uverila ljude da je preduzimanje akcije, brzo, prava stvar“ i „zauvek zatvorila ovaj nepotreban rodni jaz“.

- Naša poruka ljudima je da je uvek bolje učiniti nešto nego ništa u ovim okolnostima - rekao je Džordan Dejvison, menadžer za iskustva zajednice u Hitnoj pomoći "Sveti Džon".

Bez obzira na pol, kada je u pitanju CPR, svako telo je isto, tehnika je ista i svi zaslužuju najbolju moguću šansu za preživljavanje. 

Ipak, 38 odsto Britanaca kaže da bi se osećalo neprijatno kada bi defibrilator koristio na ženi, jer je potrebno postaviti jastučiće na golu kožu u predelu grudi. Skoro polovina ispitanika (46 odsto) izjavila je da bi se osećala manje prijatno kada bi koristila defibrilator na ženi znajući da će možda morati da skinu njenu odeću, uključujući grudnjak, prenosi "Mirror".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Đaci Prve kragujevačke gimnazije osmislili pametnu podlogu za učenje moravca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje