• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sa ovom bolešću se Mira Škorić bori već 15 godina: "Nisam ni mogla da pomislim da će meni da se desi"

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U najvećem broju slučajeva ova bolest se uspešno leči

  • 0
ŠTAB IZBORI SNS Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Mira Škorić otkrila je da se već 15 godina borila sa opakom bolešću, čije je simptome dugo ignorisala. Naime, folk pevačica je rekla da je iza nje nimalo lak period života, nakon što joj je dijagnostikovan karcinom štitne žlezde, bolest o kojoj sada otvoreno govori kako bi pomogla i drugima koji su se eventulano našli u sličnoj situaciji.

- Čitav život radim na tome da izgradim imunitet, moram tako zbog situacije i naravno da to nije lako. Ja se 15 godina borim s karcinomom, pre toga nikada nisam vodila računa o zdravlju, nekako sam bila nemarna i sasvim slučajno sam saznala da sam bolesna - ispričala je Mira i dodala: - Osećala sam umor, pa sam spontano otišla na neke preglede, a kasnije me je sačekala dijagnoza za koju nisam ni mogla da pomislim da će mi se desiti. Ignorisala sam simptome sve dok mi na vratu iznad ključne kosti nije iskočila limfna žlezda. Onda čujete sa čime se suočavate, kad mi je doktor rekao da imam kancer, prvo sam odbijala da u to poverujem.

Pevačica je tokom perioda borbe imala podršku okruženja i kolega, za koje kaže da su je stalno hrabrili i davali vetar u leđa.

- Svi su zvali da pitaju kako sam. Iako sam sada dobro, uvek idem na preglede i uzimam terapiju preventivno - zaključila je pevačica.

Šta je rak štitne žlezde

Kao dijagnoza, rak štitne žlezde, može da bude prilično zbunjujuća s obzirom da postoji mnogo različitih tipova, različitih imena i stopa preživljavanja.

Bilo da se radi o papilarnom ili folikularnom karcinomu štitne žlezde, naslednom ili sporadičnom medularnom tumoru ili nediferenciranom anaplastičnom raku, kako piše E-klinika, zajedničko za sve ove izrasline je to što počinju da se razvijaju u štitnoj žlezdi.

Ono što je dobra vest je da rak štitne žlezde obično ima dobru stopu preživljavanja, jer više od 98 procenata ljudi, koji su otkrili karcinom pre nego što se proširio na ostatak tela živi 5 godina nakon dijagnoze.

Može uspešno da se leči

Štitna žlezda je mali organ u prednjem delu grla koja pomaže telu da reguliše osnovne funkcije – metabolizam, krvni pritisak, otkucaje srca i temperaturu oslobađanjem  hormona, koji deluju na druge delove tela. Rak štitne žlezde je rast abnormalnih ćelija u štitnoj žlezdi, koje imaju potencijal da se šire i preuzmu druga tkiva i organe u telu. Srećom, većina se uspešno leči.

Štitasta žlezda Štitasta žlezda / Foto: Shutterstock

Faktori rizika za razvoj karcinoma uključuju genetske mutacije, nizak nivo joda i izloženost zračenju. U štitnoj žlezdi se može razviti nekoliko benignih (nekanceroznih) izraslina zvane struma, što može žlezdu da učini većom nego obično ili da razvije kvržice ili izbočine. Gušavost se ne širi na druge delove tela i obično nije opasna po život.

Još jedno benigno stanje su tiroidni čvorovi, koji se pojavljuju kao kvržice u štitnoj žlezdi, koji u oko pet do 15 odsto slučajeva mogu da se razviju u rak, ali većina ne. Neke izrasline u štitnoj žlezdi su maligne (kancerogene), što znači da mogu da prerastu u druga tkiva i prošire se na druge delove tela.

Ima tri tipa zloćudnog raka štitine žlezde

Zloćudni tumori štitne žlezde dele se na tri tipa diferenciranih karcinoma štitaste žlezde (papilarni, folikularni i karcinom Hurthle ćelija), medularni karcinom štitne žlezde (MTC) i nediferencirani karcinom, kao i anaplastični karcinom štitne žlezde. „Diferencirani“ znači da ove ćelije kod ovih karcinoma i dalje izgledaju slične normalnim ćelijama štitne žlezde iz kojih se razvijaju. Nediferencirani kanceri izgledaju manje normalno pod mikroskopom. Njihova genetika se promeni do tačke u kojoj rastu brže i lakše se šire na ostatak tela.

Neuobičajeni oblici raka štitne žlezde

Rak štitne žlezde takođe može da se razvije i iz drugih ćelija prisutnih u štitnoj žlezdi – limfome iz limfocita i sarkome iz stromalnih ćelija.

Ovi retki tumori čine manje od četiri odsto karcinoma štitaste žlezde. Rak paratiroidne žlezde, žlezde koja je blisko povezana sa štitnom žlezdom takođe može dovesti do kancerogenih tumora. Karcinom paratiroidne žlezde nije isto što i rak štitne žlezde i on je veoma redak. Četiri male paratiroidne žlezde nalaze se iza štitne žlezde i regulišu nivo kalcijuma u ​​telu i mogu izazvati niz simptoma zbog visokog nivoa kalcijuma. Ove vrste raka je teže izlečiti od karcinoma štitne žlezde.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lajfstajl influenserka Danijela Stanković o dijagnozi raka

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje