8 jakih razloga zbog kojih kafu uvek treba da pijete bez šećera: Peti i šesti su posebno važni
Crni napitak je mnogima omiljeni i bez dobre i jake kafe mnogi ne započinju jutro jer ih upravo ona razdrma i da snagu za nastavak dana. Neko je pije sa mlekom, neko sa šećerom, a ne "klot" - bez ikakvih podataka. Ukusi su različiti, ali kada je reč o zdravlju, ipak postoji razlika i trebalo bi da ispoštujemo.
Ispijanje kafe može biti i zdravo i nezdravo u zavisnosti od faktora kao što su njena količina, aditivi i individualna zdravstvena stanja. Konzumiranje kafe u umerenim količinama povezano je sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšane kognitivne funkcije, poboljšano raspoloženje i smanjen rizik od bolesti kao što su Parkinsonova, Alchajmerova bolest, piše "NDTV".
Kafa je bogata antioksidansima, posebno hlorogenskom kiselinom, koja može pomoći u borbi protiv upala i podržava kardiovaskularno zdravlje. Međutim, prekomerna konzumacija ili dodavanje nezdravih sastojaka poput šećera i krema za kafu, može dovesti do problema kao što su nesanica, nelagodnost u varenju i debljanje. U nastavku su razlozi zašto bi trebalo da razmislite o kafi bez ikakvih dodataka, posebno šećera.
1. Kafa bez šećera pospešuje metabolizam
Ispijanje crne kafe bez šećera može vam pomoći da ubrzate metabolizam. Kofein je prirodni stimulans koji promoviše termogenezu, a to je proces u kome telo proizvodi toplotu i sagoreva kalorije. Ovo vam može pomoći u kontroli težine tako što će kafu učiniti korisnim dodatkom zdravom načinu života.
2. Kafa bez šećera poboljšava mentalni fokus
Kafa bez šećera može poboljšati mentalnu jasnoću i fokus. Kofein blokira adenozin, neurotransmiter koji čini da se osećate pospano dok povećavate dopamin i norepinefrin. Ovaj neurotransmiter pomaže u poboljšanju koncentracije, budnosti i ukupne kognitivne funkcije.
3. Kafa bez šećera je bogata antioksidansima
Kafa obiluje neverovatnim antioksidansima koji pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala u telu. Bez šećera koji razblažuje njene prednosti, crna kafa može doprineti smanjenju oksidativnog stresa, čime štiti ćelije od oštećenja i smanjuje rizik od hroničnih bolesti.
4. Kafa bez šećera poboljšava fizičke performanse
Kofein stimuliše nervni sistem, signalizirajući masnim ćelijama da razgrađuju telesne masti, što oslobađa energiju za fizičku aktivnost. Konzumiranje crne kafe 30 minuta pre vežbanja, može povećati izdržljivost i poboljšati atletske performanse bez dodavanja dodatnih kalorija iz šećera.
5. Kafa bez šećera smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2
Pijenje kafe bez šećera može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Studije sugerišu da kafa poboljšava osetljivost na insulin i pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, dok izostavljanje šećera izbegava skokove šećera u krvi, koji mogu da dovedu do insulinske rezistencije.
6. Kafa bez šećera utiče na zdravlje srca
Redovna konzumacija crne kafe bez šećera povezana je sa manjim rizikom od srčanih bolesti. Antioksidansi u kafi, posebno hlorogenska kiselina, pomažu u smanjenju upale i poboljšanju funkcije krvnih sudova, doprinoseći boljem kardiovaskularnom zdravlju.
7. Kafa bez šećera može da zaštiti jetru
Crna kafa može zaštititi jetru od njene masnoće, hepatitisa i ciroze. Jedinjenja u kafi pomažu u smanjenju štetnih nivoa enzima jetre, promovišući njeno opšte zdravlje. Bez šećera, kafa pruža ovu korist bez dodavanja nepotrebnog stresa na insulinski odgovor tela.
8. Kafa bez šećera podržava dugovečnost
Istraživanja pokazuju da ljudi koji piju crnu kafu bez šećera mogu imati manji rizik od prerane smrti od različitih uzroka, uključujući bolesti srca i neurodegenerativne poremećaje. Bogata koncentracija antioksidanata i antiinflamatornih svojstava u kafi doprinosi dužem, zdravijem životu.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Vreme je za zimsku magiju, vreme je za Doncafé Zimski Moment
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.