Zaboravljena biljka koja rešava problem sa visokim šećerom: Hranljiva je i preporučljiva jednoj grupi ljudi

B. P.
B. P.  
  • 0

Mnogobrojne su žitarice koje mogu da poboljšaju naše zdravlje, ali je svakako savet, kao i sa bilo kojom drugom namirnicom, ne preterujemo u tome, već da sve bude dozirano. Kada je reč o heljdi, ona ima brojne blagodeti, a ponajviše može da odgovara onima koji imaju problem sa visokim šećerom u krvi.

Zašto je heljda toliko dobra?

Heljda je bogata vitaminima B1 i B2, kao i proteinima. Heljda je takođe bogata vlaknima i složenim ugljenim hidratima, koji mogu doprineti smanjenu nivoa šećera u krvi, a izvor je esencijalnih minerala kao što su magnezijum, gvožđe i cink.

Heljda se može koristiti u obliku "praha" odnosno može se od nje napraviti heljdino brašno, pa ujedno da bude sastojak hleba, palačinki ili čaj rezanaca, piše "WEB MD". Često je koriste ljudi koji pate od dijabetesa, bolesti srca, visokog holesterola, proširenih vena i nekih drugih stanja, mada nije zvanično dokazano.

Kada je reč o ljudima koji imaju problem sa šećerom, ukoliko konzumiraju heljdu, usporiće razgradnju neke hrane u šećer i poboljšaće "nošenje" tela sa šećerom u krvi. Savet je da recimo belo brašno zamenite heljdinim, kao i da skuvate zrno heljde zajedno sa pirinčem koji će sniziti nivo insulina kod osoba koje se bore sa njim. Neka ranija istraživanja pokazuju da pijenje čaja od heljde može da spreči oticanje nogu kod ljudi koji imaju problem sa cirkulacijom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li je manje štetno ako pijemo piće "bez šećera" i zašto je plastika za jednokratnu upotrebu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje