
Dr Vojislav Perišić otkrio tajnu! Zaboravljeni napitak koji je prava vitaminska bomba: "Spas za masnoće"
U poslednje vreme sve više ljudi okreće se prirodnim i tradicionalnim metodama u borbi za očuvanje zdravlja, a jedan takav napitak, koji su Srbi dugo zanemarivali, ponovo dolazi u fokus. Dr Vojislav Perišić, poznati gastroenterolog, sve češće ističe prednosti ovog napitka koji se pokazao kao pravi eliksir za zdravlje – kako za organe za varenje, tako i za zaštitu krvnih sudova.
Ovaj napitak, bogat antioksidansima, postao je nezaobilazan deo njegove svakodnevne rutine.
Pre više od godinu dana, dr Perišić je na TV Prva predstavio ovaj prirodni napitak, poznat kao vodnjika, koji se pravi od divljeg voća, a njegova efikasnost ne prestaje da iznenađuje.
"Vodnjika se pravi od divljeg voća, što znači da nema pesticida, toksina niti hemikalija. Osnovu čine jabuka i kruška, dok se dodaju šipurak, nar, gloginja, bobičasto voće, posebno kupina, i čak četinari. Ovaj napitak je bogat antioksidansima, a tokom fermentacije se proizvode hemikalije koje pomažu organizmu da se bori protiv upala i oksidativnog stresa", objašnjava dr Perišić.
Vodnjika se pravi jednostavno: divlje voće se stavlja u sud, u kojem je 50% jabuka i krušaka, a ostatak čine bobičasto voće i bilje. Ovaj napitak treba da odstoji 25 dana, a tokom tog perioda, voda koja se koristi mora da se dopunjava ako nivo padne. Dr Perišić naglašava da dodavanje malo šećera, u količini od jedne do dve supene kašike, nije problem, jer to poboljšava ukus i ne utiče negativno na kvalitet napitka.
Korišćenje vodnjike kao prirodnog koncentrata antioksidanasa može da pomogne u stabilizaciji masnih naslaga u krvnim sudovima, sprečavajući njihove upale i smanjujući rizik od infarkta. "Masni plakovi na krvnim sudovima mogu da izazovu ozbiljne probleme, ali antioksidansi pomažu da se oni stabilizuju i spreče upalu. Ako analizirate nivo CRP (C-reaktivnog proteina), videćete da je visok kada su plakovi upaljeni", dodaje dr Perišić.
Preporučuje da ovaj napitak konzumirate dva puta dnevno, ujutro i uveče, i da ga pijete tokom celog života. Na taj način, možete poboljšati varenje, smanjiti upale i ojačati svoje zdravlje, dok uživate u prirodnom leku koji je oduvek bio prisutan u našim tradicijama.
(Ona.rs/Prva/Žena)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Probiotski smutić za bolje varenje
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.