Istina o čajevima u kesicama: Šta zaista unosimo u organizam?

K. M.
K. M.  
  • 1

Od davnina, čaj je bio više od običnog napitka – predstavljao je priliku da usporimo i povežemo se sa trenutkom. Japanska ceremonija čaja, inspirisana zen budizmom, jedan je od najpoznatijih primera ovog rituala, dok britanski tea time simbolizuje zajedništvo i uživanje u jednostavnim zadovoljstvima. Pored brojnih blagodeti za zdravlje, možda je upravo ta umetnost usporavanja – luksuz u svetu koji od nas traži konstantnu brzinu – razlog što je čaj danas drugo najkonzumiranije piće na svetu, odmah nakon vode. Još jedan faktor koji je doprineo njegovoj popularnosti jeste pandemija, koja nas je podstakla da ponovo otkrijemo male rituale koji donose osećaj blagostanja.

stan, nekretnine Foto: Freepik

Međutim, tempo savremenog života doveo je do toga da se čaj sve češće pije u obliku koji se smatra najbržim i najpraktičnijim – u kesicama. Ova inovacija nastala je sasvim slučajno. Davne 1908. godine, njujorški trgovac Thomas Sullivan slao je uzorke čaja zapakovane u male svilene vrećice, ne sluteći da će njegovi klijenti greškom umesto sipanja suvog čaja u cediljku – ubaciti celu kesicu u šolju. Tako je rođena ideja o čaju u filter kesicama. Svilu je ubrzo zamenio til, zatim papir, a u drugoj polovini 20. veka, plastika je postala deo i ovog segmenta svakodnevnog života. Danas su najčešće u upotrebi kesice od polietilen-tereftalata (PET) i najlona.

Problem? Ove sintetičke materije se pri kontaktu s vrelom vodom raspadaju. Studija iz 2019. godine, objavljena u ACS Journal of Environmental Science & Technology, pokazala je da samo jedna čajna kesica potopljena u vodu zagrejanu na uobičajenu temperaturu za pripremu čaja (95°C) oslobađa neverovatnih 11,6 milijardi čestica mikroplastike i 3,1 milijardu nanoplastike! Čak su i naučnici bili šokirani rezultatima. Još alarmantnija je studija iz 2024. godine, sprovedena u okviru projekta PlasticHeal, koja je dokazala da naše crevne ćelije apsorbuju ove mikro i nanočestice, koje zatim ulaze u krvotok i šire se po celom telu.

Uticaj na zdravlje i životnu sredinu

Osim što ugrožavaju zdravlje, kesice za čaj doprinose i ekološkoj katastrofi uzrokovanoj plastikom za jednokratnu upotrebu. Iako deluje da se brzo razgrađuju, one se u prirodi raspadaju na sitne delove, kontaminirajući zemlju, vodu i lanac ishrane. Već je poznato da plastični otpad ima dugotrajan i razoran efekat na ekosistem, ugrožavajući morski i kopneni svet.

Čaj, zima, đumbir, cimet Foto: Shutterstock/DimaBerlin

A čak i ako vaše čajne kesice nisu napravljene od plastike, to ne znači da su bezbedne. “Verovatno sadrže toksične supstance”, upozorava Vendi Ketrin, advokat specijalizovan za ekološke toksine i osnivač podcasta Toxin Free(ish).

“Pamuk i papir mogu biti tretirani hromom, teškim metalom, dok se papirne kesice često zatvaraju polipropilenom – vrstom plastike koja može činiti čak četvrtinu sastava kesice.” Pored toga, u većini njih prisutni su ftalati, PFAS hemikalije poznate kao „večni zagađivači“ i pesticidi, uključujući glifosat.

Kako piti zdraviji čaj

Iako se na tržištu pojavljuju ekološki prihvatljivije alternative, najbolji način da uživate u čistijem i zdravijem čaju jeste prelazak na organski čaj u rinfuzi.

Čaj od đumbira Foto: Shutterstock

Umesto kesica, koristite metalnu cediljku ili keramičku čajnu posudu bez plastike. A možda je baš to prilika da usporimo, vratimo se ritualu pripreme čaja i oslobodimo se još jedne nepotrebne navike koju nam je nametnula savremena industrija.

(Ona.rs/Vogue.fr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hiljadu lepih čajnika

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • teorija zavere

    18. mart 2025. | 23:29

    Bravo za tekst!

    Podelite komentar