Šta se dešava u organizmu kada prestanete da jedete mlečne proizvode? 6 promena se odmah primećuje

B. P.
B. P.  
  • 0

Neki mlečni proizvodi su jednostavno neodoljivi. Ko može, recimo, da odoli kugli sladoleda s komadićima keksa ili svežoj mocareli koja se topi na pici? Međutim, određenoj grupi ljudi mlečni proizvodi smetaju jer su alergični na laktozu i onda nastaje problem - moraju iz upotrebe da izbace ove namirnice. A možda čak i neko ko nije alergičan na laktozu, reši da takođe izbaci mlečne proizvode ili da ih smanji na minimum.

Da li ste se zapitali šta se dešava u telu kada izbacimo mlečne proizvode, prema rečima nutricionista?

1. Prestaće bolovi u stomaku, nadimanje i gasovi

Kada telo ne može da razgradi laktozu, u crevima se stvaraju kiseline i gasovi, objašnjava jedna nutricionistkinja, a upravo oni izazivaju bolne grčeve u stomaku, nadutost i gasove. Kada prestanete da konzumirate mlečne proizvode, 'možete da očekujete da svi ovi neprijatni problemi sa stomakom nestanu', kaže ona.

Sir, feta Foto: Pixabay/schuetz-mediendesign

2. Možda ćete izgubiti nekoliko kilograma

Laktoza je šećer, a šećer može doprineti gojenju. Kada izbacite mlečne proizvode iz ishrane, 'najveća promena koju ćete primetiti jeste smanjenje unosa šećera iz mlečnih proizvoda koji sadrže laktozu', kažu stručnjaci. Smanjenje unosa šećera je jedan od prvih koraka ka mršavljenju.

3. Odlazak u toalet biće prijatniji

Neprijatna posledica konzumiranja mlečnih proizvoda kada ih telo ne može razgraditi je dijareja. 'Dijareja se javlja jer netolerancija na laktozu povećava količinu vode u debelom crevu kada unosite mleko', objašnjavaju oni. Izbacivanjem mlečnih proizvoda iz ishrane, 'imaćete normalnu stolicu', kažu. Zatvor može biti simptom netolerancije na mlečne proizvode. Iako nije toliko čest kao dijareja, i zatvor može nestati jer će sistem za varenje bolje funkcionisati i lakše izbacivati otpadne materije.

4. Možete poboljšati zdravlje creva

Za ljude koji teško podnose mleko, mlečni proizvodi s aditivima 'mogu izazvati upale i narušiti ravnotežu crevne flore', kažu stručnjaci. Veštački sastojci mogu izazvati različite osetljivosti, prekomerno razmnožavanje gljivica i upalu gastrointestinalnog trakta što dovodi do umora, mučnine i uznemirenog stomaka. Izbacivanjem mlečnih proizvoda, vremenom možete obnoviti zdravu crevnu floru i izlečiti creva.

domaći jogurt, jogurt Foto: Shutterstock/Fascinadora

5. Koža može izgledati bolje

'Naše telo izbacuje toksine i otpad na tri načina: mokrenjem, stolicom i kroz pore', kaže nutricionistkinja. Ako ste osetljivi na mlečne proizvode, ta osetljivost se može ispoljiti na koži u vidu mitisera, bubuljica, osipa, pa čak i ekcema. Neka istraživanja sugerišu da mlečni proizvodi mogu povećati rizik od akni kod mladih ljudi, ali su potrebne dodatne dugoročne studije da bi se ovo potvrdilo.

6. Telo će biti manje upaljeno

Upala je ozbiljan problem: može izazvati 'mnoge zdravstvene tegobe, poput poremećaja rada štitne žlezde ili bolova u zglobovima', kaže nutricionista. Međutim, izbacivanje mlečnih proizvoda može smanjiti upalu kod onih koji su osetljivi ili alergični na njih. Ako vas brine upala, ali niste osetljivi na mlečne proizvode, postoje i drugi načini da je smanjite - 'dodavanje ribe ili suplemenata ribljeg ulja u ishranu, kao i unošenje više omega-3 masnih kiselina iz avokada, oraha i zdravih ulja'. Takođe, ishrana bogata antioksidansima, redovno vežbanje i meditacija mogu pomoći u smanjenju upala izazvanih stresom.

(Ona.rs/Prevention)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mogu li kokice da se kokaju u mleku?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje