"Većina zimnice je otrovna i puna hemikalija": Prof. dr Vojislav Perišić otkrio istinu koja će šokirati Srbiju

S. R.
S. R.  
  • 0

Kada dođe jesen, kuće mirišu na ajvar, krastavce, paprike i turšiju. Međutim, prema rečima gastroenterologa prof. dr Vojislava Perišića, većina zimnice koju spremamo - zapravo nije zdrava. Naprotiv, puna je hemikalija i gubi najveći deo svojih hranljivih materija tokom pripreme. Samo jedno povrće, kaže doktor, zadržava svoja čudesna svojstva bez obzira na to da li je sveže ili ukiseljeno.

- Paprika ima više vitamina C nego limun, grejpfrut ili narandža. Ali on nije stabilan na visokim temperaturama. Kad skuvamo ajvar, najveći deo vitamina C jednostavno nestane. Kupus je, međutim, kralj povrća, bilo da je svež ili ukiseljen, objasnio je gastroenterolog u gostovanju u emisiji na TV Prva.

Kupus - kralj zimnice i prirodni probiotik

kiseli kupus Foto: Shutterstock

Kupus, kaže prof. dr Perišić, spada u retko povrće koje zadržava hranljive materije i posle obrade. Posebno se ističe kada fermentiše, jer tada postaje prava riznica korisnih bakterija.

- Rasol od kupusa je najhranljivija tečnost koja postoji. Dobija se fermentacijom i prepun je antioksidanasa i probiotika. Nije ni čudo što ga pijanci koriste posle noćnog provoda, vraća ljude u život, rekao je prof. dr Perišić.

Kupus, objašnjava on, sadrži mnoštvo laktobacila - prirodnih bakterija koje su neophodne za normalno funkcionisanje creva i jak imunitet. Međutim, domaćice često greše u jednom koraku koji može da ubije sve te dobre bakterije.

- Problem nastaje kada se stavi previše soli. So ubija bakterije. Dovoljna je samo jedna kafena kašičica u sredini glavice, gde je bio koren. Od svojih bakterija kupus će sam fermentisati. Kada je ukiseljen, pre jela ga treba isprati da se ukloni višak soli, objasnio je doktor.

Bolje kiseli nego svež - ali jedno povrće nikako ne fermentira

Za razliku od kupusa, pojedine biljke nisu pogodne za fermentaciju.

- Kelj ne može da se ukiseli. Nema fermentabilne ugljene hidrate, rekao je Perišić.

Od svih drugih vrsta zimnice, preporučuje samo one koje imaju prirodnu fermentaciju - poput rena.

- Ren u medu je genijalna kombinacija. Med ima jako antioksidativno, a ren antiinfektivno dejstvo. A ako ga stavite u teglu s paprikama, njegove stabljike otpuštaju materije koje ubijaju mikrobe. Ne morate ga ni jesti, samo neka stoji, rekao je doktor.

Turšija bez fermentacije - čista hemija

Na pitanje koliko su zdravi krastavci, paprike i klasična turšija, dr Perišić bio je jasan - gotovo da nemaju nikakvu korist.

- Kada nema fermentacije, turšija nema ni dejstvo. Krastavac ne može da se fermentiše. Kisela paprika, na primer, samo je paprika s hemikalijama koje sprečavaju truljenje. Sve korisno što ima, ima i sirova. U turšiji je beznačajna. Bolje je da jedemo sveže povrće, osim kupusa, zaključio je gastroenterolog.

Kupus tako ostaje neprikosnoveni kralj zimnice - prirodni probiotik koji jača imunitet, čisti organizam i vraća energiju. Dok drugi povrćni "favoriti" gube sve što vrede na visokoj temperaturi, on jedini preživljava i čuva sve što nam je najpotrebnije za zdravlje.

(Ona.rs / TV Prva)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vodič za kiseljenje kupusa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje