Da li holesterol mora da bude štetan? Profesor dr Stojiljković ruši mitove o ovom važnom nutrijentu
Poslednjih godina, pa i decenija, vodi se prava kampanja o štetnom uticaju masti i holesterola na ljudski organizam. Posebno u kontekstu stvaranja ugrušaka ili plakova u arterijama, koji dovode do začepljenja i srčanih bolesti.
Zato su masti poslednjih decenije demonizovane, a istaknut je značaj ugljenih hidrata. Međutim, poslednjih godina nova naučna istraživanja pokazuju da ugljeni hidrati mogu da imaju štetan uticaj na stvaranje lošeg holesterola, a ne životinjske masti.
Međutim, da li je to stvarno tako ili samo jednostrano gledište, otkriva nam prof. dr Staniša Stojiljković, nekadašnji šef katedre za ekološko inžinjerstvo na Fakultetu tehnoloških nauka u Leskovicu.
- Masnoće životinjskog porekla sedam puta brže dolaze u sistem krvi od masnoća biljnog porekla. Znamo da, kad otvaramo bocu s uljem, makar to bilo i maslinovo, devičansko ulje, ono užegne i lepljivo je. To znači da biljne masnoće mogu stvarati mnogo opasnija jedinjenja nego životinjskih u umerenim količinama - kaže prof. dr Stojiljković.
Kako sve holesterol utiče na naš organizam, saznajte u videu na početku teksta.
Preporučujemo i:
Video: Da li je meso sa roštilja zaista kancerogeno? Profesor Stojiljković ruši ovaj mit
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.