• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pomoću ove 3 namirnice unesite dovoljne količine vitamina E

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izbalansiran unos vitamina E je dobra prevencija u očuvanju zdravlja

  • 0
masline, olive

Foto: Pixabay.com

Vitamin E je antioksidant, a njegovo dejstvo oslobađa organizam od štetnih uticaja slobodnih radikala iz spoljašnje sredine, koji oštećuju ćelije i mogu doprineti razvoju kardiovaskularnih bolesti i raka.

Vitamin E povoljno utiče na izgled kože i usporava njeno starenje. On takođe ima izvanredan uticaj na imunosistem, ćelijske funkcije, a stručnjaci veruju da su vitamin E i plodnost u direktnoj sprezi, budući da vitamin E ima važnu ulogu u procesu sazrevanja spermatozoida.

Pretežno se nalazi u zelenom lisnatom povrću, orasima, semenkama, plodovima mora i voću. Budući da ga nemamo u telu, možemo uneti jedino pravilnom ishranom u koju su uvršćene ove namirnice.

Namirnice koje obiluju vitaminom E:

1. Masline

Masline imaju dve glavne komponente koje pomažu u smanjenju bora i poboljšavaju zdravlje kože: vitamin E i oleinsku kiselinu. Vitamin E u maslinama štiti kožu od UV zračenja, čime je čuva od raka kože i preranog starenja. 

2. Semenke suncoketa

Semenke suncokreta sadrže snažne antioksidante kao što su vitamin E i selen. Vitamin E u semenkama pomaže da se održi dobra cirkulacija krvi, a doprinosi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Samo jedna četvrtina šoljice semenki suncokreta nadoknadiće celodnevnu potrebu organizma za ovim vitaminom.

Suncokretovo ulje

Foto: Pixabay.com

3. Blitva

Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina E, A, C i K, a ovo tamnozeleno lišće inače spada red vrlo hranjivih sastojaka u ljudskoj ishrani. Ima mnogostruke dobrobiti za naše zdravlje.  Ishrana sa visokim sadržajem antioksidanata u blitvi može smanjiti šanse za razvoj određenih hroničnih bolesti.

Povrće, korpa povrća, zdrava hrana

Foto: Shutterstock

Nedovoljna količina vitamina E u krvi može da izazove smetnje kao što su poremećaji vida, bolovi u mišićima, osećaj opšte slabosti, ali i poteškoće sa hodanjem ili koordinacijom.

Video: Teorija zdravlja #2: Zašto je kuvana hrana najbolja za nas i da li baš sav džank fud treba izbaciti?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje