• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

3 namirnice koje podstiču proizvodnju kolagena: Za mladolik izgled i zategnutu kožu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kolagen je glavni protein važan za održavanje mladolikosti i usporavanje nastanka bora

  • 0
Kolagen, zdrava hrana

Foto: Shutterstock

Izbalansirana ishrana, koja podrazumeva sveže i zdrave namirnice neophodna je za svaki organizam. Osim opšteg zdravlja i izgled i mladolikost kože zavisi od ishrane.

Kolagen je glavni protein važan za održavanje mladolikosti i usporavanje nastanka bora. U procesu starenja kolagen se razgrađuje i gubi elastičnost, što se može nadoknaditi unosom određenih namirnica.

Ukoliko želite da pospešite izgled kože, da izgledate mladoliko i zdravo, u ishranu bi trebalo da uvrstite i ove tri vrste namirnica:

1. Riba

Riba, posebno morska, bogata je mineralima koji su odgovorni za proizvodnju kolagena, jedan od njih je i cink. Takođe sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju vlažnosti i elastičnosti kože.

2. Čia semenke

Čia semenke su budućnost lepe kože, pre svega zahvaljujući neverovatnim svojstvima. Omega-3 masne kiseline, kojima su bogate, deluju protiv akni i bora, a veoma povoljno utiču i na brži rast kose i noktiju.

3. Zeleno povrće

Skoro svo zeleno povrće sadrži hlorofil, pigment koji povećava nivo prokolagena u organizmu. Hlorofil takođe štiti kožu od starenja, jer ga telo koristi u borbi protiv slobodnih radikala i UV-zraka, koji štete koži. Pod ovim se misli i na avokado, koji sadrži i korisne masnoće.

Video: Masaža koja vraća sjaj i mladalački izgled kože: Sa svojih 10 prstiju izbrišite godine sa lica

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje