• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izvucite maksimum iz avokada: Šejk koji obezbeđuje energiju i drži sitost

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Meksiku ga nazivaju "zelenim zlatom", nutricionisti kažu da spada u superhranu, a fitnes instruktori preporučuju avokado kao namirnicu koju bi trebalo da konzumiraju svi koji se izlažu većim fizičkim naporima

  • 0
avokado smuti

Foto: Shutterstock

Doskoro avokado je na našim prostorima bio nepoznata namirnica, ali je zahvaljujući fitnes industriji i dobrom marketingu ovo voće postalo sinonim za zdrav život.

- Avokado mnogi svrstavaju u povrće, jer je neutralnog, blagog ukusa, a zapravo je voće bogato zdravim mastima - kaže za Ona.rs fitnes instruktor Nikola Krgić.

- Zabuna nastaje zbog činjenice što se većina voća uglavnom sastoji od ugljenih hidrata.

Brojne studije pokazuju da avokado ima brojne zdravstvene koristi, a zbog svoje hranjive vrednosti često se naziva superhranom.

- Bogat je omegom-3, folnom kiselinom, B-vitaminom, magnezijumom, vitaminom E, cinkom, gvožđem… Takođe, u avokadu ima više kalijuma nego u bananama, koje važe za voće sa velikim procentom ovog minerala. Mononezasićene masti su jedne od glavnih prednosti ove supernamirnice. Avokado je bogat oleinskom kiselinom, koja pomaže u snižavanju holesterola - navodi Krgić.

Prema njegovim rečima, prednosti visokog sadržaja masti i vlakana u avokadu pomažu da se osećamo sito. Pored toga, masti osiguravaju apsorpciju vitamina D, E, A i K.

- Ali, budite oprezni: avokado neće imati velikih benefita na vaš organizam ako ostatak dana konzumirate nutritivno siromašnu hranu - upozorava Krgić.

Avokado

Foto:Pixabay

Kombinovanje avokada sa niskokaloričnim namirnicama kao što je, na primer, spanać obezbeđuje dvostruku dobrobit: avokado će pomoći organizmu da apsorbuje vitamine A, E, i K iz spanaća, odnosno vitamine rastvorljive u mastima.

Sagovornik našeg portala predlaže i recept za smuti od avokada koji obezbeđuje veliku količinu energije i dobar je kao prvi obrok u danu.

Sastojci:

  • pola avokada
  • 100 ml jogurta ili biljnog mleka
  • 50 g spanaća
  • malo cimeta

Očistite avokado, ubacite ga u blender, pa dodajte spanać, biljno mleko ili jogurt. Sve izmiksajte, začinite cimetom i popijte.

Instagram nalog Nikole Krgića možete da pratite OVDE

Video: Da li i vaša maca voli ovu poslasticu? Možda se i primiri nakon sočnog zalogaja

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje