• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ugljene hidrate i masti treba sasvim izbaciti iz ishrane: Nutricionistkinja dala odgovor

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pojedincima ne predstavlja problem da pojedine grupe namirnica sasvim isključe iz ishrane, ali nekima je ovo svojevrsni izazov

  • 0
Ugljeni hidrati, testenina, testo, brašno, krompir Foto: Shutterstock

Kako je lepo vreme konačno došlo, a sveže voće i povrće sve dostupnije, tako se većina okreće detoksikaciji organizma. Za sobom ostavljamo "grešne" dane u kojima smo konzumirali tešku, masnu i kaloričnu hranu.

Zbog toga mnogi i ugljene hidrate i masti positovećuju sa lošom grupom namirnica. Pojedincima i ne predstavlja problem da ih u potpunosti izbace iz ishrane ili da barem smanje njihov unos, ali nekima je ovo svojevrsni izazov.

Uvreženo je mišljenje da su ugljeni hidrati i masti nepoželjni i da bi ih trebalo u potpunosti isključiti iz ishrane. Zato većina odustane od avanture "želim zdravo da se hranim" i pre nego što se u nju upusti.

Da li je sve baš tako crno-belo, pitali smo nutricionistkinju Mariju Đurković koja kaže da to nipošto nije slučaj.

- Kada kažem da ne bi trebalo izbaciti iz ishrane ugljene hidrate poput hleba, krompira, pirinča ili da telu ne uskraćujete meso i zdrave masti, taj apel nije bez razloga - naglašava nutricionista za portal Ona.rs.

Ona ističe da svaka grupa makronutrijenata, odnosno proteini, ugljeni hidrati i masti imaju svoju ulogu u našem zdravlju i u normalnom funkcionisanju tela, pa i u mršavljenju.

- Proteini su ti koji telu obezbeđuju pravilan rast i razvoj, ugljeni hidrati nam daju energiju, kako bismo mogli normalno da funkcionišemo tokom dana, a masti - prvenstveno one zdrave (nezasićene) podržavaju normalan rad ćelija našeg tela i takođe nam obezbeđuju energiju - kaže Đurković.

Ipak, naglašava Đurković, iako neophodne, ove tri grupe makronutrijenata nisu telu potrebne u istoj količini.

- Preporuke se ne daju paušalno, jer je prema novijim naučnim studijama taj raspon mnogo veći nego što je ranije bio i precizno je moguće odrediti samo individualnim pregledom - zaključuje nutricionista.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje