• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lanena kaša sa jajima, orasima i avokadom: Doručak koji drži sitost i topi višak kilograma

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko ste u potrazi za hranljivim doručkom koji je u isto vreme pogodan za gubljenje viška kilograma, ova kombinacija je pravi izbor

  • 0
Lanena kaša Foto: Shutterstock

Na početku novog dana organizmu je potrebna velika količina energije. Zbog toga je važno uneti hranljiv doručak koji će održavati sitost, a neće opteretiti želudac.

Dušanka Lacmanović, specijalista nutricionista-dijetetičar i sanitarni inženjer, preporučuje kombinaciju lanenog semena sa jogurtom, barenim jajetom, orasima i nekoliko kriški avokada.

- Laneno seme puno je vlakana, jogurt sadrži kalcijum i dobre bakterije, avokado je pun zdravih masti, baš kao i orasi, a bareno jaje je puno belančevina - navodi Lacmanović za Ona.rs.

- Ova kombinacija namirnica se sporo razgrađuje, ne izaziva nagli skok insulina, podstiče eliminaciju viška tečnosti iz organizma i drži sitost. Ovakav doručak mogu da konzumiraju kako oni koji žele zdravo da se hrane, tako i oni koji su na restriktivnom režimu ishrane jer žele da smršaju.

Sastojci:

  • pet supenih kašika lanenog semea
  • 180 ml jogurta
  • 1 bareno jaje
  • četvrtina manjeg avokada
  • 50 g oraha

Ukoliko želite da bolje iskoristite lanene semenke, možete ih neposredno pre pripreme doručka samleti u mlinu za kafu, pa tek onda preliti jogurtom i ostaviti da tako odstoje dvadesetak minuta.

- Ovaj doručak idealan je za one koji su navikli da ujutro pojedu nešto slano - kaže Lacmanović.

- Prednosti lanene kaše sa jajetom, avokadom i orasima u odnosu na pekarske proizvode ili druge vrste slanog doručka su višestruke: nema skrivenih šećera ili soli, nema praznih kalorija, nema aditiva, niti veštačkih boja. Sve što dobijate kroz ovakav doručak je čista energija koja će telo držati sitim satima.

Video: Recept koji ćete obožavati: I od jaja može da se napravi pravi specijalitet

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje