• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odredite idealnu porciju hrane rukom i izbegnite prejedanje: Kalorijske tablice su prošlost

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za žene se preporučuje merenje hrane prema veličini jedne šake, dok se za muškarce preporučuje merenje sa dve šake

  • 1
žena, zdrava hrana, povrće, paradajz, paprika Foto: Shutterstock

Da li znate koliko kalorija sadrži jedan vaš obrok i koliko je vremena potrebno da ih potrošite? Koliko hrane po obroku nam je dovoljno? Osim što je ovo veoma teško izračunati, konstantno brojanje kalorija može biti iscrpljujuće.

Osim ako niste tip koji svuda sa sobom nosi kalorijske tablice, određivanje količine hrane za jedan obrok može biti prilično teško. Međutim, naučnici sa Univerziteta u Sidneju otkrili su jednostavan i efikasan način za izračunavanje porcija bez korišćenja ikakvih tablica.

Jedini problem sa kojim se prilikom toga možete sresti je što je verovatno ta porcija dosta manja od one koju ste planirali da pojedete. Doktorka i nutricionistkinja Alis Gibson je zajedno s timom na Institutu Boden za poremećaje u ishrani otkrila način za merenje porcija pomoću ruke. Sopstvenu ruku u ovom slučaju koristite poput lenjira kako biste odredili dimenzije hrane i tečnosti.

- Ako pazite na težinu i neko vam ponudi činiju hrane, ne postoji siguran način na koji ćete odrediti koliko smete da pojedete. Međutim, sad smo otkrili objektivan način na koji ćete odrediti koliko možete da pojedete, i to pomoću širine sopstvenih prstiju. Koristili smo geometrijske formule da bismo došli do konkretnih procena težine hrane - kaže doktorka Gibson.

Za žene se preporučuje merenje hrane prema veličini jedne šake, dok se za muškarce preporučuje merenje sa dve šake.

A evo i kako da izračunate određene namirnice:

Proteini

Proteinima, koji su najbolji saveznici za izgradnju mišićne mase, bogati su piletina, svinjetina, govedina, ćuretina, tofu sir, jaja, žitarice, svež sir, riba…

govedina - meso Foto: Freepik.com

Veličina vašeg dlana će odrediti količinu proteina koja je dovoljna za unos u jednom obroku.

Ugljeni hidrati

Testenina, pirinač, pasulj, hleb, kinoa, leblebije i brojne druge namirnice bogate su ugljenim hidratima. Skupite ruku u pesnicu - to je optimalna količina ugljenih hidrata koje bi trebalo da unesete.

Masti

Mastima su bogati orasi, semenke, avokado, maslac, punomasni jogurt i mleko, maslinovo ulje…Prava mera za jedan obrok jeste veličina vašeg palca.

Voće i povrće

Povrće i voće bogati su brojnim hranljivim materijama, uključujući minerale i vlakna, ali imaju nisku energetsku vrednost. Upravo zbog toga je u ovom slučaju količina koju možete pojesti veća. Pojedite voća i povrća onoliko koliko vam stane u dve šake, a slobodno možete i više od toga.

Video: Ova mama je s lakoćom naterala decu da jedu povrće: Trik je oduševio milione roditelja

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Zverko

    9. maj 2022. | 08:18

    Ala moji dlanovi su ko lopate. Pa nismo mi Filipinci da imamo male ruke ja kad bi tako jeo protein veličine dlana trebao bi mi batak od noja ne od kokoške.

    Podelite komentar