• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kardio trening kod kuće: Zdravstvene prednosti kardio vežbi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kardio trening ili aerobna vežba može se dobro definisati kao vrsta vežbanja koja čini srce sposobnijim i efikasnijim da pomera više krvi koja nosi kiseonik sa svakim otkucajem

  • 0

Dok su sve teretane i fitnes centri bili zatvoreni zbog pandemije, morali smo da pronađemo način da održimo svoju kondiciju i zdrav način života. Štaviše, nemamo svi opremu za vežbanje kod kuće. Savršeno rešenje za ovo je "kardio trening" kod kuće. Nije iznenađenje da je dobra kardiovaskularna rutina uvek pravi izbor.

To je, u stvari, ključna komponenta treninga. Trening snage izgrađuje mišiće, ali uz kardio vežbe ne samo da ćete izgubiti masnoću, već će vam pomoći da krv i ćelije budu zdrave; podiže vam raspoloženje i održava zdravlje srca.

Kardio trening ili aerobna vežba može se dobro definisati kao vrsta vežbanja koja čini srce sposobnijim i efikasnijim da pomera više krvi koja nosi kiseonik sa svakim otkucajem.

Pluća regulišu veći unos kiseonika, a mišići postaju sposobniji da koriste kiseonik. Dok obavljate bilo koju kardiovaskularnu aktivnost, broj otkucaja srca se povećava, a samim tim i brzina disanja. Kardio rutine pomažu telu na nekoliko načina i to nam daje dugoročnu zdravstvenu korist.

1. Prednosti za mentalno zdravlje

Kardio vežbe vam pomažu da poboljšate raspoloženje, a najveće prednosti koje vam aerobne vežbe mogu pružiti su smanjenje stresa i anksioznosti. Pored toga, takođe smanjuje rizik od depresije kod odraslih i pomaže vam da vratite svoj ciklus spavanja u normalu.

2. Gubitak kilograma

Dok se većina nas bori sa gubitkom kilograma, kardio vežbe kod kuće mogu biti jedan od najboljih načina da se pokrenete i sagorite kalorije. Ovo će tonirati vaše mišiće i poboljšati vaše držanje.

3. Kosti i zglobovi

Vremenom, kako starimo, naša gustina kostiju počinje da se pogoršava, aerobne vežbe pomažu i kod kostiju i zglobova. Vežbanje može pomoći izgradnji i održavanju gustine kostiju.

Preporučene vežbe

U najlakše, a najefikasnije kardio vežbe za kod kuće spadaju: preskakanje vijače, čučnjevi, skokovi iz čučnjeva, skakanje sa raširenim rukama i nogama, trčanje u mestu i neizostavan plank. Sve vežbe koje uključuju skakanje su sjajne jer ono uključuje celo telo i dobar je za rad srca, pluća i mišića u jednoj vežbi.

HIIT vežbe

Do sada, nije veliki deo populacije znao za HIIT vežbe. Ovo je jedan od najefikasnijih treninga za kratko vreme. HIIT je takođe poznat kao intervalni trening visokog intenziteta, ima najveću prednost jer promoviše maksimalne zdravstvene koristi.

HIIT uključuje kratke rutine vežbi visokog intenziteta sa periodima oporavka relativno niskog intenziteta. HIIT može poboljšati potrošnju kiseonika i smanjiti broj otkucaja srca zajedno sa krvnim pritiskom. Kombinujte ovaj način vežbanja za gorenavedene vežbe.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje