• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U koliko sati bi trebalo da vežbaju žene, a kada muškarci da bi rezultati bili najefikasniji?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici imaju tačnu satnicu za najefikasnije rezultate prilikom vežbanja

  • 2
Fitnes, vežbanje, stajanje na jednoj nozi

Foto: Shutterstock

Nema sumnje da je najvažnije da vežbate minimum dva puta nedeljno u koje god vreme da stignete, ali izgleda da naučnici imaju tačnu satnicu koja je najbolja za vežbanje, prenosi The Sun.

Kako biste postigli najbolje rezultate naučnici su došli do tačne satnice u toku dana koja je najbolja za vežbanje i razlikuje se za žene i muškarce.

Istraživači predvođeni profesorom Polom Arsierom sa koledža u Njujorku sproveli su istraživanje u kojem je učestvovalo 30 žena i 26 muškaraca.

Teretana, devojka, vežbanje

Foto: Shutterstock

Ekipa muškaraca i žena bila je uključena u program vežbi i ishrane koji je trajao 12 nedelja. Na svaka četiri dana menjao se program vežbi, ali i satnica kada su vežbali, a plan ishrane sadržao je četiri obroka dnevno.

Trenirali su između 6.30 i 8.30 ujutru i između 18 h i 20 h. Grupa koja je vežbala u jutarnjim časovima trenirala je bez doručka, dok je grupa koja je vežbala u popodnevnim časovima morala jedan obrok da ostavi nakon treninga.

Istraživači su došli do sledećih rezultata: žene koje žele da izgube salo sa stomaka i bokova trebalo bi da vežbaju ujutru.

fitnes, teretana, vežbanje, patike

Foto: Freepik

S druge strane, žene koje žele da povećaju mišićnu masu, snagu i izdržljivost najbolje je da vežbaju u popodnevnim časovima.

Ipak, kod muškaraca je slučaj bio obrnut.

Oni koji žele da izgube obim stomaka i bokova trebalo bi da vežbaju u popodnevnim časovima, a oni koji žele da povećaju mišićnu masu trebalo bi da vežbaju pre podne. Studija je pokazala i da je grupa koja je vežbala posle podne imala manji problem sa holesterolom i krvnim pritiskom.

Video: Korektivne vežbe za rameno-leđni pojas

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • VLADA 011

    9. jun 2022. | 10:31

    Objasnite mi samo jedno. Neko ko je zaposlen i radi od 7h ili 8 h i provede u proseku oko 45min.na putu do posla i radi do 16h ili 17 h i plus vreme povratka kuci pa onda roditeljske obaveze i porodicne kada da odvoji vreme za tako nesto napisano u vasem tekstu.

    Podelite komentar