• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Keto ishrana čini ćelije otpornijim: Da li se na ovaj način produžava životni vek?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ketonska tela nastaju kada telo koristi masti za energiju, ali takođe potiskuju matične ćelije u stanje mirovanja koje ih štiti tokom lišavanja hrane

  • 1
Keto dijeta Foto: Shuterrstock

Dijeta sa visokim sadržajem masti i malo ugljenih hidrata koja je postala popularna poslednjih godina može produžiti životni vek osobe, otkriva nova studija. Istraživači sa Univerziteta Stanford otkrili su da ketogena dijeta, koja se često naziva keto, može pomoći mišićima i matičnim ćelijama da prežive stres i omogućavaju osobi da živi duže.

U okviru keto dijete se konzumira izuzetno malo ugljenih hidrata, ali ima mnogo masti. Ovo trenira telo kako bi bilo što efikasnije u sagorevanju masti i njihovom pretvaranju u energiju - što je ključna stvar u ovom slučaju.

Istraživači, koji su svoje nalaze objavili prošle nedelje u Cell Metabolism, kako prenosi Daily Mail, otkrili su da keto dijeta pruža mnogo pozitivnih efekata, baš kao post. Testiranjem na miševima istraživači su otkrili da su oni koji su stavljeni na post u trajanju od jednog do dva i po dana imali otpornije mišićne ćelije.

- Otkrili smo da post izaziva otpornost mišićnih matičnih ćelija tako da one prežive tokom uskraćivanja hrane i budu dostupne za obnovu mišića prilikom ponovnog izvora hranljivih materija - rekao je dr Tomas Rendo, profesor neurologije na Stanfordu u saopštenju Univerziteta.

Činilo se da je keto dijeta imala isti efekat kao i post na ćelije miševa na kojima je testiran keton. Ćelije izazvane ketonima bile su otpornije, duže su preživele kada su bile lišene hranljivih materija, izložene štetnim hemikalijama ili zračenju.

Keto dijeta Foto: Shuterrstock

- Ćelije su evoluirale da bi postojale u vremenima obilja i u vremenima lišavanja hrane - rekao je Rando.

- Ketonska tela nastaju kada telo koristi masti za energiju, ali takođe potiskuju matične ćelije u stanje mirovanja koje ih štiti tokom lišavanja hrane. U ovom stanju, oni su zaštićeni od stresa okoline, ali su takođe manje sposobni da regenerišu oštećeno tkivo.

Nalazi su obećavajući za zagovornike keto dijete. Keto dijeta je najavljena kao način da se izgubi težina i salo, bez odlaska na dijetu koja ograničava unos kalorija.

Međutim, postoje određeni veliki nedostaci, od kojih su neki dovoljno veliki da ih dijetetičari ne preporučuju. Prvo, osoba koja tek počinje sa dijetom mogla bi da doživi iskustvo zvano "keto grip", prema Healthline-u, gde je telo iskusilo jak umor i druge simptome kao rezultat promene izvora energije u njihovom telu.

Video: Dijeta prema horoskopskom znaku: Ovu hranu bi trebalo da imate u svom frižideru

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • sara

    16. jun 2022. | 11:44

    Prvi put da uživam u ishrani a da mrsavim Jako sam zadovoljna Ima otstupanja ali nemam 5 kg da skinem još bas sam zadovoljna

    Podelite komentar