• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Fizička aktivnost u službi mentalnog zdravlja: Podiže energiju i pomaže da se nosite sa problemima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vežbanje i fizička aktivnost doprinose ne samo fizičkom zdravlju, već umnogome pomažu u jačanju emocionalne stabilnosti, motivacije i životne energije

  • 0
Bicikl Foto:Pexels/ The Lazy Artist Gallery

Da li ste od onih koji obavezno na kraju godine donesu niz novogodišnjih odluka? Jeste li se toga držali do kraja? Postavljanje ciljeva je lako, ali za njihovo postizanje i ostvarenje potrebna je posvećenost, strpljenje i strategija. Za početak će biti dovoljno da sebi obećate male, ali pametne lične promene kako biste poboljšali svoje zdravlje i sreću.

"Mirror" prenosi iskustva dve potpuno različite žene, i po godinama i po motivima na osnovu kojih su donele određene odluke. One su podelile svoje priče o malim, ali značajnim poboljšanjima svg fizičkog i mentalnog blagostanja zahvaljujući fizičkoj aktivnosti.

Teretana mi je pomogla da prebolim raskid

Karli (35) kaže da su joj redovne vežbe podigle nivo energije i samopouzdanje – pa čak i pomogle joj da se nosi sa raskidom.

- Sećam se kako sam jednom otvorila svoj ormar i tužno uzdahnula od ogorčenja pri pogledu na netaknuti, nenošeni par patika koje su me gledale iz ormara. Kupila sam ih kada sam sebi obećala da ću se posvetiti vežbanju i brizi o svom telu i zdravlju. Šest meseci su čamile u svojoj kutiji, dok sam ja više puta kršila obećanja sebi da ću biti aktivnija. Dosta je bilo, odlučila sam - rekla je Karli.

- Bila sam umorna od osećanja nesposobnosti, nemoći i tromosti, posebno nakon što je moj način života u poslednje vreme bio određen pandemijskom situacijom, a posao se sveo na sedenje i ograničenje izolacijom. Da nisam bila za svojim stolom, bila bih na garnituri i gledala bezbroj serija. Morala sam i silno želela da se izvučem iz te kolotečine.

Zena, energija, raspolozenje Foto: Shutterstock

I zaista, kada dođe do trenutak da prelomite i čvrsto i iskreno sebi obećate da ćete "obuti patike iz ormara" i upustiti se u pozitivne promene u svom životu, znajte da je najteži korak načinjen i da će stvari sada početi same od sebe da se dešavaju, a i vi ćete povratiti svoju živonu eneregiju i jedno će vući drugo. Vežbanje će vam postati sastavni deo rutine, kao jutranja kafa ili doručak. Shvatićete da se osećate fantastično posle vežbanja i da će vas proizvodnja endorfina u vašem telu terati da se vratite po još ove doze pozitivne energije.

Po pitanju prevazilaženja perioda nakon raskida i uticaja novih životnih navika na to, sagovornica kaže:

- Nedavno sam izašala iz veze i vežba mi je zaista pomogla da emocionalno upravljam raskidom. Stara ja bih verovatno tugovala ležeći u svojoj sobi, ali nova ja sam se razradila i pokrenula i osećala se pozitivnije zbog toga. Pet meseci kasnije, moje telo je jače, izdržljivija sam i osećam da imam više energije i samopouzdanja. Planiram da nastavim da vežbam – moje obećanje je promenilo moj život.

Šetnja i planinarenje su mi rešili problem sa kičmom

Od seoskih planinarenja do desetominutne šetnje, hodanje je Lindi dalo novi život jer se približava 60. godini i ima priličnih probelma sa leđima. Danas, njena leđa su bolja, njena težina je optimalna; više ne koristi auomobil tako često (dakle, i štednja benzina i ekološka svest mogu biti jedan od rezultata).

- Šetajući kroz šumu u blizini moje kuće, sunce na mojoj koži i mir svuda oko mene, učinili su da mi bude izuzetno drago što sam konačno donela odluku da više šetam u ovoj godini i time pomognem svojim bolnim leđima. To je bilo vrlo jednostavno rešenje i čini se veoma jednostavna odluka, ali je tako pozitivno uticalo na moj život - kaže Linda.

planinarenje, setnja, hodanje Foto: Shutterstock

- Uvek sam bila aktivna osoba i do prošlog septembra bila sam redovan korisnik teretane, pohađajući nekoliko časova nedeljno. Međutim, zbog problema sa leđima nisam mogla da vežbam, što je bilo veoma frustrirajuće i počela  sam da dobijam na težini i osećam se sporije i manje energično. Ovo nije bio stil života koji sam želela, posebno što mi se približava 60. rođendan i novu deceniju života. Morala sam da uradim nešto povodom toga i odlučila sam da je lagano hodanje rešenje i moj put napred.

Dakle, treba početi postepeno, laganom šetnjom do lokalnih prodavnica, objekata, tržnih centara, parkova ili izletišta, pošte i sl., a potom povećavate razdaljinu i dužinu vremena koje provedete u hodanju i za vrlo kratak period uvidećete da vam je šetnja postala sasatvni deo života i aktivnost bez koje više nećete moći. Hraniće vas energijom, dobrim raspoloženjem i pozitivnim mislima.

- Počela sam da obožavam da provodim vreme na otvorenom, jer je to prilika da razbistrim glavu i osećaj da ponovo koristim svoje telo. Sada sam dva dana u nedelji u kancelariji, dva dana radim kod kuće, a u vreme ručka idem u šetnju. Takođe vikende koristim da šetam što dalje i povećam pređenu kilometražu - nastavlja zadovoljna Linda.

Zato ne shvatajte svoje želje, ciljeve i odluke zdravo za gotovo, jer iz jednog običnog jednostavnog obećanja ili obične opklade čak, može proizaći fantastična pozitivna promena u vašem životu i bićete zahvalni i ponosni na sebe što se dopustili i verovali sebi da u tim odlukama istrajete. Kasnije vam ni svaka važnija ili veća odluka neće biti noćna mora jer ćete znati kako u sebi da pronađete oslonac da rešite situaciju.

Video: Teorija zdravlja: Gojaznost postaje bolest broj 1 u savremenom svetu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje