• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovsene palačinke su savršen izbor ako patite od nadimanja: Nutricionista otkriva recept

Vreme čitanja: oko 1 min.

Palačinke sa voćnim ili čokoladnim namazima vole svi, ali ako imate problema sa varenjem, umesto pšeničnog brašna stavite ovseno

  • 0
ovsena palačinka Foto: Lara Bojanić (ustupljena fotografija)

Ovas ili zob je namirnica visoke nutritivne vrednosti, a ipak se ne koristi dovoljno često u ishrani.

Kako za Ona.rs kaže nutricionista i fitnes trener Lara Bojanić, samo jedno celovito zrno ovsa sadrži oko sedam odsto belančevina, sa bogatim udelom amino-kiselina.

- Kao i sve druge integralne žitarice koje nisu prerađene, i ovas ima veliku nutritivnu vrednost, jer se u njegovom omotaču nalaze vlakna, minerali i vitamini - ističe Lara.

- Pored proteina i bogatog sastava aminokiselina, ovas sadrži i manji udeo ugljenih hidrata u odnosu na druge žitarice. Bogat je vitaminom B, kao i gvožđem i selenom. Ima blagotvorno dejstvo na rad jetre i štitnaste žlezde, stimuliše metabolizam i poboljšava probavu. Industrijski prerađena pšenica i belo brašno ne sadrže vlakna, minerale i vitamine, a uz to mogu da naprave problem sa varenjem i da izazovu nadimanje.

Bojanić podseća da ovas ne sadrži gluten, ali ukoliko bolujete od celijakije ili imate intoleranciju na gluten, obavezno kupite ovseno brašno ili pahuljice na kojima je naglašeno da su bez glutena. Naime, ovas se najčešće gaji na poljima blizu pšenice ili se prerađuje na mestima gde se prerađuje i pšenica, pa postoji mogućnost da je kontaminiran glutenom.

- Palačinke od ovsenog brašna su mnogo bolji izbor od onih sa pšeničnim belim brašnom. Zdravije su, ukusne, savitljive i mogu se jesti i sa slatkim i sa slanim namazima - navodi Lara i za naš portal daje recept za palačinke od ovsenog brašna, odnosno ovsenih pahuljica.

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 180 g ovsenog brašna (ili pahuljica koje ćete samleti u mlinu za kafu)
  • 450 mleka
  • prstohvat soli
  • pola kašičice kokosovog ulja
  • pola kašičice kakaa

Priprema:

Sve sastojke umutite i pecite kao i palačinke od belog brašna. Stavite namaz po želji.

Prijatno!

Instagram nalog Lare Bojanić možete da pratite OVDE

Video: Brzo, lako, jeftino: Za ovaj recept vam trebaju tost, čokolada i tiganj, a ukus je neprocenjiv

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje