6 voćki koje su prepune šećera: Bez brige, samo ih zamenite manje slatkom varijantom
Kako je, prema Američkoj zdravsrevnoj organizaciji, preporučino da se ne konzumira više od 12 kašičica, odnosno 50,4 grama šećera dnevno, ljudi nekada i u neznanju, iako izbegavaju sltkiše, gazirana pića, kolače, pa i kečap i jogur, nesvesno unose prekomernu količinu ne računajući na šećere iz voća i povrća.
- U izvesnom smislu, prirodni šećer nije tako loš kao konvencionalni šećer jer je upakovan u celo voće koje takođe sadrži vlakna, hranljive materije i korisna jedinjenja koja pomažu u razgradnji šećera. Prirodni šećer koji se nalazi u voću poznat je kao fruktoza i samo ponekad predstavlja problem - objašnjava Džeda Dening, nutricionista i istraživač ishrane dijabetesa.
Fruktoza je zaista štetna samo kada se konzumira u prevelikim količinama, što je teško uraditi sa celim voćem.
- Voće nije neprijatelj. U stvari, voće je neophodno za zdravu ishranu - poručuje trener fitnesa i ishrane Ešli Van Baskirk, kako prenosi "How the stuf works".
Međutim, postoje i oni kojima šećer iz voća može biti problematičan.
- Za zdravu osobu dobro je da uključi voće, ali za nekoga sa dijabetesom ili masnom jetrom, voće sa više šećera je najbolje isključiti zbog više ugljenih hidrata, šećera i fruktoze - kaže Dening.
Dakle, ukoliko živite sa jednom od ovih bolesti ili samo pokušavate da smanjite kalorije, možda biste želeli da pazite koliko jedete sledećeg voća.
![foto Pixabay foto Pixabay](https://xdn.tf.rs/2020/11/29/mango-23605511920-460x0.jpg)
Mango
Ove tropske lepotice imaju oko 23 grama šećera po porciji, oko jedne šolje. Umesto toga, ako ste u mogućnosti, odlučite se za podjednako egzotičnu papaju, koja ima samo 8,3 grama šećera za istu veličinu porcije. Zamenite mango porcijom papaje da biste smanjili šećer, povećali vlakna i dodali zdravu porciju probiotskih enzima koji se prirodno nalaze u papaji.
![dijeta, vitko telo, mršavljenje, zdrava ishrana banane banana dijeta, vitko telo, mršavljenje, zdrava ishrana banane banana](https://xdn.tf.rs/2021/06/10/shutterstock717911941-460x0.jpg?ver=227136)
Banane
Banane su zgodno samopakovane, prenosive i kremaste, zbog čega su tako popularno voće i četvrto rangirano voće u svetu po prodaji. Dok prirodno ima malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma, prosečna banana sadrži oko 27,5 grama šećera, odnosno 51,4 grama ukupnih ugljenih hidrata. Nutricionisti predlažu da zamenite tu bananu u svom smutiju za pola avokada (0 šećera, 4 grama ukupnih ugljenih hidrata) kako biste zadržali kremasti koeficijent, smanjili sadržaj šećera i dodali neke zdrave masti, što će povećati faktor sitosti.
![Trešnje, voće Trešnje, voće](https://xdn.tf.rs/2022/05/28/cherries-g5e34db8dd1920-460x0.jpg)
Trešnje
Slično kao i ostalo voće na ovoj listi, ove vesti nisu loše za ljubitelje trešanja. U stvari, poznato je da trešnje smanjuju oksidativni stres u telu, kao i upalu. Međutim, jedna šolja ove slatke poslastice sadrži 17,7 grama šećera. Ako su vam potrebne antiinflamatorne prednosti u manje slatkom obliku, umesto toga pokupite malo jagoda. Imaju daleko manje prirodnog šećera u porciji od jedne šolje (samo 7,4 grama).
![Kruška, voće Kruška, voće](https://xdn.tf.rs/2021/11/22/pear-g6a1a0f3381920-460x0.jpg)
Kruške
Kruške su jedno od voća sa najvećom koncentracijom fruktoze.
- Imaju toliko fruktoze da je našem telu često nemoguće da sve apsorbuje, što izaziva probleme sa varenjem u stomaku - objašnjava nutricionista i preporučuje:
- Smanjite veličinu porcije ili se odlučite da umesto toga zagrizete hrskavu jabuku.
Srednja kruška ima 16 grama šećera, u poređenju sa 10 grama koje se nalazi u jabuci. Osim toga, pokazalo se da jabuke regulišu šećer u krvi.
![Ananas Ananas](https://xdn.tf.rs/2022/03/10/pexels-karolina-grabowska-4195522-460x0.jpg)
Ananas
Jedna šolja iseckanog ananasa ima oko 16 grama šećera, što nije najgore na ovoj listi, ali je i dalje mnogo više od tropske alternativne guave, koja ima devet grama šećera u porciji od 100 grama. Guava je takođe bogata rastvorljivim vlaknima, koja pomažu u sprečavanju neprijatnih skokova šećera u krvi.
![Grožđe Grožđe](https://xdn.tf.rs/2022/09/02/grozdje1-460x0.jpg)
Grožđe
Ono se često naziva "slatkišem prirode", i to sa dobrim razlogom. Grožđe ima 23 grama šećera po porciji od jedne i po šolje. Dobra zamena je da uzmete da grickate jednu šolju kupina, koja ima tričavih sedam grama šećera u odnosu na grožde i koristi u borbi protiv gojaznosti.
I za kraj, ako ste mislili da voćni sok ima puno šećera, sušeno voće poput grožđica, sušenih jabuka i urmi je još gore. U stvari, njihovo glikemijsko opterećenje daleko premašuje ono kod njihovih neosušenih kolega.
- Smanjivanjem sadržaja vode povećavate količinu šećera po gramu u voću - upozorava nutricionista Liza Ričards i dodaje:
- A verovatno ćete pojesti i više suvog od svežeg voća jer je pojesti 50 grožđica lakše nego 50 zrna grožđa.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.