• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kuglanje je fizička aktivnost o kojoj treba razmisliti: Čuvajte i unapređujte zdravlje kroz zabavu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pored toga što je odlična aktivnost za jačanje mišića, ovo je i zabava za celu porodicu

  • 0
Kuglanje Foto: Pexels

Kuglanje ima jednu od najdužih i najbogatijih istorija svih sportova, koja datira pre otprilike 4.000 godina u Grčkoj i Rimu. Danas je kuglanje industrija vredna četiri milijarde dolara sa skoro 3.000 centara za kuglanje u Sjedinjenim Državama.

Osim što je zabavna i takmičarska igra, kuglanje vam takođe nudi brojne zdravstvene prednosti, piše "Health Fitness Revolution".

Toniranje i jačanje mišića

Kuglanje pomaže u povećanju mišićne mase donjeg dela tela, zbog težine kugle koja vam je stalno u rukama. Dalje, kada zamahujete rukom da biste bacili kuglu za kuglanje, istezanja i savijanja pružaju dovoljno vežbe za tetive, ligamente, mišiće i zglobove u vašim rukama.

Gubitak težine

Kuglanje vam pomaže da smršate tako što ubrzava vaš metabolizam. Iako je igra ograničena na malu oblast, vaše stalno kretanje tokom igranja pomaže u sagorevanju viška masti.

Vežbate noge dok hodate napred-nazad i radite na ostatku tela dok podižete i zamahujete kuglu za kuglanje niz stazu. U zavisnosti od vaše težine i količine truda koji uložite u igru, kuglanje može sagoreti od 170 do 300 kalorija po igri. Odrasla osoba koja teži oko 90 kilograma može sagoreti do 275 kalorija na sat dok kugla, prema "MaioClinic.com".

Kuglanje Foto: Pexels

Poboljšajte društveni život

Približno dva miliona kuglaša se druži i kugla zajedno svake nedelje u ligama širom Amerike. Kuglaške lige i timovi vam omogućavaju da upoznate kolege igrače i provedete vreme sa starim prijateljima.

Pronalaženje druženja kroz kuglaške lige i timove može olakšati usamljenost kod starijih i drugih koji žive sami, smanjujući stres i depresiju. Društveni odnosi oko zajedničkih interesa mogu povećati dugovečnost.

Smanjite rizik od bolesti

Način života koji podrazumeva mnogo sedenja jedan je od vodećih faktora rizika za srčane bolesti, prema WebMD-u. Vežbanje, uključujući i kuglanje, smanjuje rizik od moždanog udara, srčanog udara, dijabetesa, povećava gustinu kostiju, poboljšava cirkulaciju, pomaže u snižavanju nivo holesterola i krvnog pritiska. Pokušajte da kuglate bar jednom svake nedelje.

Može se uživati u bilo kom uzrastu

Kuglanje je jedan od retkih sportova koji vam omogućava da se takmičite u bilo kom uzrastu i postanete profesionalac. U igri uživaju svi, od predškolaca do starijih građana i trenutno je najbrže rastući sport u srednjoj školi. Postoji nizak rizik od povreda, što ga čini popularnom igrom za starije osobe. Mnoge kuglane mogu da prime one u invalidskim kolicima i kuglaše koji su slepi.

Oslobađanje od stresa

Kako podrazumeva fizičku ktivnost, kuglanje nam omogućava da se oslobodimo svakodnevnog stresa. Druženje sa ljudima tokom igre takođe deluje kao sredstvo za ublažavanje mentalnog stresa.

Lako za učenje

Podstiče lake metode prilagođavanja, zbog čega ga voli većina dece i odraslih. Prema mišljenju 95 odsto kuglaša, može se igrati za rekreaciju, opuštanje, takmičarski i društveno. Jednostavnost ove igre čini je omiljenim sportom ljudi širom sveta.

Kuglanje Foto: Pexels

Zdravo srce

Veze i prijateljstva izgrađena tokom ovog sporta pomažu u boljem radu srčanih mišića. Takođe, adrenalin koji se oseti tokom meča takođe povećava broj otkucaja srca. Kuglanje tako promoviše zdravo srce.

Zabava za celu porodicu

Veliki faktor koji doprinosi jednostavnosti ove igre je ogromna prilagodljivost koju nudi. Pravila igre su veoma laka za razumevanje i učenje, a automatski sistemi za bodovanje se brinu za sve bodovanje umesto vas. Učesnici uživaju u ovom sportu ne zato što vole takmičenje koje dolazi sa njim, već zbog zabave koju imaju i lakoće sa kojom mogu da provode vreme sa svojom porodicom i prijateljima.

Koordinacija ruku i očiju

Bacanje kugle za kuglanje i udaranje čunjeva zahteva veliku količinu koordinacije ruku i očiju. Ovakav fokus stimuliše mentalnu budnost, koncentraciju i taktičku strategiju. Ovo čini kuglanje savršenom igrom za mlade da izoštre motoričke veštine i koordinaciju oko-ruka, a za starije ljude da usavrše taktiku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje