• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nutricionista za Ona.rs otkriva da li možemo da preteramo s unosom tečnosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je dehidratacija, odnosno manjak vode, tema o kojoj se puno govori, i prekomerno uzimanje tečnosti takođe može imati posledice

  • 0
Žena devojka pije vodu voda čaša

Foto: Shutterstock

Poznato je koliko je važno da svakodnevno pijemo vodu i kakve su posledice po zdravlje ukoliko nedovoljno unosimo ovu tečnost. Osobe koje su na nekoj vrsti ishrane u većini slučajeva piju dosta vode da bi, kako kažu, izbacili tečnost i očistili se od toksina.

Međutim, malo ljudi zna da, ma koliko bila dobre i zdrave ove navike bile, možemo da preteramo i sa unosim tečnosti i vode.

Mnogi stručnjaci upozoravaju na hiponotermiju. Naime, hiponatremija je stanje kod koga dolazi do pada nivoa natrijuma u krvi. Kada nekoj smesi dodamo previše vode, ona postaje razvodnjena, isto se događa sa našom krvi kada pijemo previše vode.

Tada dolazi do razvodnjava krvi i ona gubi svoje prirodne soli. Ako nivo natrijuma padne prenisko, voda ulazi u krvne ćelije, što može dovesti glavobolje, mučnine, konfuzije, slabosti u mišićima...

Nutricionista Branka Mirković za Ona.rs otkriva koje su prednosti unosa tečnosti i na šta bi trebalo da obratimo pažnju.

ceđeni sokovi

Foto: Pixabay.com

- Ni u čemu ne treba preterivati, pa tako ni kada je reč o unosu vode i drugih tečnosti - započinje priču nutricionista Branka Mirković.

Kako kaže, osnovni problem je što ljudi ne znaju da definišu i ne znaju šta znači "puno vode i tečnosti".

- Kada govorimo o zdravom čoveku koji nema hronične bolesti, probleme s bubrezima i tako dalje, onda možemo reći da bi bilo poželjno da putem vode, čajeva i mineralne vode unese od dva i po do tri litra tečnosti - savetuje nutricionista.

Međutim, ona naglašava da je i to optimalno, jer sve zavisi od, prvo, zdravlja čoveka, pa onda do toga koliko voća i povrća unosi.

- Postoji voće i povrće koje sadrži velike količine vode, pa ako ga jedete, nema potrebe da dodatno unosite tečnosti putem vode i čaja. Isti je princip i kada su u pitanju čorbe i supe - objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim rečima, postoje instrukcije da se 3,5 decilitara crnog, zelenog i biljnog prirodnog voćnog čaja pije uz hranu kao što je meso, jer pomaže varenju.

- Ljudi takođe greše, jer misle da su pomoću ceđenih sokova uneli tečnost, a zapravo se ceđeni sokovi računaju kao hrana. Vodu treba biti kontuirano, jer čisti od toksina i pomaže varenju, ali kao i sve, samo umereno i koliko organizmu prija - zaključuje nutricionista Branka Mirković.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje