• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 trika koja pomažu da održite motivaciju i ne odustanete od vežbanja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednostavno, lako primenjivo i efektno!

  • 0
fitnes, vežbe, vežbanje

Foto: Pixabay

Koliko puta ste obećali sebi da ćete od prvog u mesecu, prvog sledećeg ponedeljka ili nekog važnog datuma u životu krenuti na vežbanje, a onda odustali posle dva-tri treninga?

Verujemo da kod većine vas odgovor glasi: „Mnogo“.

U jesen, kad je sezona godišnjih odmora iza nas, a do novogodišnjih praznika ima još vremena, sve je više onih koji dižu ruke od vežbanja, jer nemaju dovoljno jak motiv da treniraju.

Ukoliko i vi spadate u tu kategoriju, pročitajte savete pomoću kojih ćete ostati verni vežbanju uprkos svemu.

1. Postavite realna očekivanja

Većina onih kojima trening nije deo svakodnevne rutine počinje da vežba da bi ostvario neki cilj. Broj onih koji to rade zarad zdravlja je manji od onih koji žele da transformišu telo i izgube višak kilograma.

- Kad postavimo sebi nerealne ciljeve, lakše gubimo motivaciju da odemo na trening – kaže za Ona.rs Aleksandra Rapajić, bodi-bilderka i fitnes instruktorka.

- Ako zacrtate da bi trebalo da izgubite 10 kilograma za mesec dana, ostaćete bez motivacije čim posle dva-tri treninga stanete na vagu.

Umesto nerealnih očekivanja, postavite sebi male održive ciljeve, savetuje naša sagovornica.

- Nemojte svakog dana odlaziti u teretanu, biće dovoljno da vežbate i tri puta nedeljno. Ne očekujte da izgubite kilograme za kratko vreme, a više pažnje obratite na obim struka, nadlaktica, kukova i butina. Primetite kad vam garderoba postane komotnija i čestitajte sebi na tome. Podsetite se koliko se lepše osećate kad odradite trening i koliko vežbanje pozitivno utiče na vaše celokupno zdravlje – savetuje Aleksandra.

2. Budite aktivni i van teretane

Žestok tempo u teretani i dokazivanje da možemo bolje, brže i više od ostalih zapravo je medveđa usluga koju pravimo sebi; ako se tako ponašamo, sva je prilika da ćemo brže početi da zaobilazimo teretanu.

fitnes, vežbe, vežbanje

Foto: Pixabay

- Vežbanje ne podrazumeva samo dolazak u teretanu, ono je dostupno i u kući, i u dvorištu, i u parku. Radite vežbe istezanja ili trenirajte mišiće stomaka i nogu dok gledate film, prošetajte po kraju, trčite... Važno je da fizička aktivnost postane deo vaše svakodnevice, nezavisno od odlaska u teretanu – savetuje sagovornica našeg portala.

3. Pravilo „10 minuta“

Posle radnog dana većina nas se oseća tromo i bezvoljno, pa je odlazak na trening poslednja stvar koju želimo da uvrstimo u raspored. Izležavanje na krevetu ili topla kupka zvuče mnogo primamljivije.

- Svako od nas ima dobre i loše dane. Kad nastupe oni loši i ne ide vam se u teretanu, obećajte sebi da ćete makar 10 minuta posvetiti fizičkoj aktivnosti u kućnom ambijentu. Uključite štopericu i uradite nekoliko krugova od po 15 sklekova, 15 čučnjeva i 15 zamaha sa girjom u rukama. Nekome će poći za rukom da uradi svega dva ili tri ponavljanja, a nekome duplo više. Posle ovog mini-treninga osetićete priliv energije, ali i zadovoljstvo što vam dan nije prošao bez ijedne vežbe – kaže Aleksandra.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje