• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova poslastica je idealna za žene u menopauzi: Pomaže pri mršavljenju i sagoreva masti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa dolaskom menopauze pravo je vreme razmisliti o promenama navika kada je reč o ishrani i fizičkoj aktivnosti

  • 0
Žena, čokolada

Foto:Shutterstock

Menopauza je period u životu žene kada dolazi do promana u hormonskom balansu, metabolizam se uglavnom usporava, dolazi do naglih promena raspoloženja, ali se povećava rizik od gojaznosti.

Godine kada uglavnom nastupa menopauza su 50-55 godina. Sa posledičnim padom polnih hormona žena ulazi u period kada nastupa veći broj ne baš prijatnih simptoma, koji mogu nepovoljno uticati na ostvarenje punog potencijala aktivnosti i smanjiti radnu sposobnost.

Sa dolaskom menopauze pravo je vreme razmisliti o promenama navika kada je reč o ishrani i fizičkoj aktivnosti, kako bismo sačuvali fizičko i mentalno zdravlje, ali i željenu figuru tela.

Iako regulisanje ishrane znači da morate da se odrekente određenih namirnica, kako piše "Express", jedne ipak nećete morati.

Prema novijem istraživanju, žene nisu dobile nijedan kilogram dok su jele crnu čokoladu za doručak ili neposredno pre spavanja. Studija objavljena u časopisu "FASEB Journal" ukazuje na to da čokolada može pomoći ženama koje su u menopauzi da sagorevaju masti i smanjuju nivo šećera u krvi.

Ženama koje su učestvovavale u istraživanju je takođe bilo dozvoljeno da jedu šta žele tokom dana, ne držeći se određenog ograničenja kalorija. Ali čak i sa dodatnim kalorijama iz čokolade, 19 žena nije dobilo nikakvu telesnu težinu. Istraživanje je pokazalo da su žene koje su jele čokoladu ujutru zapravo smanjile obim struka za 1,7 odsto. Istraživači su takođe otkrili da žene koje su konzumirale čokoladu noću nisu imale nikakav negativan uticaj na obim struka.

Dr Frenk Šer, koji je bio deo studije, objasnio je:

- Naši nalazi naglašavaju da ne samo šta jedemo već i kada jedemo može uticati na fiziološke mehanizme uključene u regulaciju telesne težine.

Njegova koleginica, koja je takođe bila uključena u istraživanje, doktorka Marta Garaulet, dodala je:

- Naši volonteri se nisu ugojili uprkos povećanom unosu kalorija. Rezultati pokazuju da je čokolada smanjila glad, apetit i želju za slatkišima. Druge studije su pokazale da jedenje crne čokolade u umerenim količinama može pomoći u procesu gubitka težine.

Video: Čokolada od koje „boli glava“ koliko je dobra, ali i novčanik

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje