• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saveti za miran i dubok san: Uvedite sebi opuštajuće rituale koji telu daju signale da je vreme snu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napravite i držite se rasporeda spavanja svakog dana u nedelji. Uverite se da raspored spavanja omogućava najmanje sedam sati spavanja

  • 0
Voda, buđenje, spavanje, san, jutro Foto: Shutterstock

Dubok san nam je neophodan jer štiti naše zdravlje i omogućava nam normalno funkcionisanje.

Za mnoge je neprekidan dubok san postao luksuz sa užurbanim životnim stilom i neredovnim navikama u ishrani koje kvare naše rasporede. Ipak, ne sme se zanemariti nedostatak sna jer je on direktno povezan sa nizom blagih i hroničnih bolesti.

Higijena spavanja se tiče vaših navika spavanja, koje igraju ključnu ulogu u vašem opštem zdravlju. Dobra higijena sna podrazumeva praktikovanje dnevnih rutina koje podržavaju prirodnu sposobnost vašeg tela da zaspi, da uđe u dubok san i ostane u toj stanju tokom cele noći. Praktikovanje pravilne higijene spavanja znači da je veća verovatnoća da ćete se osećati odmorno kada se probudite.

Poboljšanje vaših navika spavanja može pomoći u smanjenju rizika od razvoja fizičkih zdravstvenih stanja i stanja mentalnog zdravlja i poremećaja spavanja.

Evo nekoliko načina koje stručnjaci preporučuju da poboljšate higijenu sna, a piše Very Well Health.com.

Napravite i držite se rasporeda spavanja svakog dana u nedelji. Uverite se da raspored spavanja omogućava najmanje sedam sati spavanja.

Ograničite upotrebu kreveta samo na spavanje - druge radnje nisu dozvoljenje, poput konzumiranja obroka u krevetu ili obavljanja radnih zadataka na kompjuteru.

Spavanje, san, odmor Foto: Shutterstock

Napravite sebi mračniju atmosferu i stavite lepu posteljinu ili poprskajte jastuk umirujućim mirisima za tkaninu. Pre nego što legnete, ograničite ili izbegavajte stimulativne supstance uključujući nikotin, kofein i alkohol. Izbegavajte da gledate u ekrane previše blizu vremena za spavanje (npr. isključite elektroniku 30 minuta do sat vremena pre spavanja), što znači da izbegavate da ulazite u krevet osim ako niste spremni za spavanje; na primer, ne idite ranije u krevet da biste gledali film ili nešto na telefonu.

Ograničite količinu hrane i vrstu hrane koju konzumirate nekoliko sati pre spavanja (tj. nemojte jesti obilan (ili začinjen) obrok ili prerađenu hranu i slatkiše.

Rutina je najvažnija, pa tako naučite sebe i svoje telo da spavanju prethodi opuštanje i uživanje u kupki ili tušu, meditirajte i hidrirajte svoje telo proizvodima za negu, što će vam svakako koristiti.

Kada je dnevno spavanje u pitanju - ograničite ga na 20 minuta (i izbegavajte ga ako je moguće). Za sam kraj obezbedite sebi adekvatnu količinu fizičke aktivnosti - morate se umoriti i na neki način "istrošiti" da biste lepo zaspali.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje