• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

7 fitnes prednosti preskakanja konopca: Izgleda kao dečija igra, ali je daleko od toga

Vreme čitanja: oko 4 min.

Preskakanje užeta je odlična opcija za sve koji žele da poboljšaju svoj režim vežbanja

  • 0
Konopac za preskakanje, preskakanje konopca Foto: Shutterstock

Preskakanje konopca se nekada smatralo razbibrigom za devojčice školskog uzrasta, ali postoji dobar razlog - tačnije, nekoliko dobrih razloga - što je to i omiljeno sredstvo za obuku boksera.

Preskakanje užeta je odlična opcija za sve koji žele da poboljšaju svoj režim vežbanja. Ali, na samom početku je neophodno napomenuti da lekari savetuju oprez ukoliko imate ortopedske probleme sa stopalom, gležnjem, leđima ili kolenima. Takođe, ako ste poslednja tri meseca proveli sedeći, možda bi bilo mudro da počnete sa nekom laganijom kardio opcijom kako biste prvo izgradili aerobnu bazu.

To je zato što, iako preskakanje užeta možda izgleda lako – uopšte nije.

1. Poboljšava zdravlje kostiju

Preskakanje konopca je odlična praksa koja će vam pomoći da izgradite i održite snažan kostur tokom života. To je vežba sa opterećenjem, odnosno vežba koja zahteva da stavite težinu na svoj skelet i iz tog razloga, preskakanje pomaže u poboljšanju zdravlja kostiju.

Kako kaže dr Villiam Roberts, direktor Programa sportske medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Minesoti, takođe je odlično i za održavanje gustine kostiju u odraslom dobu, a može imati još veći uticaj na mlade jer pomaže u razvoju kostiju.

Konopac za preskakanje, preskakanje konopca Foto: Shutterstock

- Želimo da podstaknemo ovakve aktivnosti tokom puberteta, posebno kod mladih žena, kako bi dostigle vrhunac gustine kostiju, jer je mnogo teže povećati gustinu kostiju nakon dvadesete godine života - ističe doktor i dodaje da preskakanje konopca može da pomogne pri poboljšanju zdravlja kostiju kod žena u postmenopauzi, demografske grupe koja najviše pati od osteoporoze.

2. Može da pomogne u sprečavanju povreda

Što je kost jača, to ju je teže polomiti. To je jedan od razloga zašto se smatra da preskakanje konopca pomaže u sprečavanju povreda.

Primera radi, oni koji pate od osteoporoze mogu lako da polome kost nakon pada ili čak tokom svakodnevnih aktivnosti, kao što je saginjanje. Što se više vežba sa opterećenjem, kao što je preskakanje užeta, u svim fazama života, to je manja verovatnoća da ćete razviti osteoporozu ili slomiti kosti usled lakših nezgoda.

Preskakanje užeta može da spreči i povrede skočnog zgloba, jer jača sve mišiće koji ga podržavaju.

3. Poboljšava zdravlje kardiorespiratornog sistema

Stručnjaci smatraju da je preskakanje konopca i odlična kardiorespiratorna vežba, jer otkucaji srca tokom preskakanja mogu da budu mnogo veći od nego kod drugih oblika kardio-treninga poput hodanja, džogiranja ili vožnje bicikla.

Kardiovaskularne vežbe nisu dobre samo za srce i pluća. One pomažu u sprečavanju povećanja telesne težine, visokog krvnog pritiska i brojnih drugih kliničkih stanja.

4. Poboljšava koordinaciju i ravnotežu

Koordinacija je ključna za uspešan skok preko konopca – posebno između vaših ruku, stopala i očiju – tako da ponavljanje ove vežbe može da poboljša vašu koordinaciju u celini.

- Preskakanje užeta nije lako. Ono zahteva fokus i svest o telu. Takođe poboljšava i balans, što je jedan od razloga zašto bokseri vole da treniraju sa užetom. Ako nemate dobru koordinaciju, preskakanja užeta u početku može da bude veoma teško - objašnjava dr Roberts.

Konopac za preskakanje, preskakanje konopca Foto: Shutterstock

5. Sagoreva kalorije

Tokom preskakanja konopca sagorećete između 667 i 990 kalorija na sat. Istraživanja podržavaju ideju da preskakanje užeta takođe pruža bolje sagorevanje i od trčanja.

- Konopac za preskakanje ima MET vrednost (mera koja se koristi za procenu količine energije koju aktivnost troši) od 11, dok trčanje brzinom od 8 kilometara na sat ima MET vrednost od 8,3. Tek trčanje brzinom od 11 kilometara na sat ima MET vrednost od 11, što je ekvivalentno preskakanju užeta. Drugim rečima, morate da trčite prilično brzo da biste izjednačili sagorevanje kalorija i preskakanja užeta - prenosi Metju Stults-Kolehmejnen, klinički fiziolog.

6. Pomaže jačanje ramena

Iz perspektive snage i sticanja tonusa mišića, većina fizičkih prednosti skakanja užeta je fokusirana na jezgro i donji deo tela; međutim, može da pomogne i da se poboljša i snagu ramena. Prema nalazima male studije objavljene u časopisu Human Kinetics Journal, učesnici su proveli 12 nedelja trenirajući sa utegom za skakanje, a na kraju su im rameni zglobovi bili jači i pokazali su povećanje pokretljivosti.

Preskakanje poboljšava i elastičnost tetiva i fascije (tj. vezivnog tkiva) koje ih okružuju, što pomaže da se bolje skladišti energija.

7. Oprema je dostupna i prenosiva

Najveća prednost ovog načina vežbanja je što možete da preskačete konopac bilo gde. Uže za skakanje ne zauzima prostor, super je lagano i može da stane u bilo koju malu torbu, što ga čini još pogodnijim za upotrebu tokom putovanja. A ne treba vam ni ogroman prostor za preskakanje.

- Sve dok imate razumnu visinu plafona ili dovoljno prostora da vam konopac pređe preko glave, to se može uraditi u zatvorenom, na prilično malom prostoru - ističe dr Roberts.

Savršeno je i za boravak na otvorenom, što znači da ako nemate mesta u svom domu, i dalje možete da uživate u prednostima opreme po lepom danu, savetuje Womans Health.

Video: Vežbe za mobilnost i rehabilitaciju kolena

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje