• 0

Inspiracija za vežbanje: Evo kako motivisati sebe

Lenjost je najveći čovekov neprijatelj, ali briga o sopstvenom zdravlju ne sme prestati

  • 0
Vežbanje, čučanj

Foto: Shutterstock

Slaba motivacija za trening je izuzetno česta, pogotovo kada je daleko sezona kupaćih kostima, ali nikada nije kasno za promenu navika.

Često je lenjost najveći čovekov neprijatelj, ali briga o sopstvenom zdravlju ne sme prestati. Evo par koraka kako podići sebi motivaciju i uživati u drugačijem i zdravijem načinu života.

1. Ritam

Sigurno vam neće biti prvi put da čujete da je muzika prisutna u našim aktivnostima kao što je učenje, rad, čišćenje... Ali isto tako prisutna je i u treningu. Muzika daje dodatnu energiju kada želimo da budemo aktivni, kako u plesu, tako i pri trčanju ili drugoj vrsti treninga.

Pokušajte u svom telefonu da napravite listu pesama koje volite da slušate, ali pritom preporučeno je da to bude muzika bržeg ritma, jer se veruje da se tada i mi ubrzamo.

Trčanje

Foto: Pixabay

2. Fitnes dnevnik

Ovo je odlična ideja ako želite da ispratite svoj napredak. Ukoliko vam se on čini sporim, ne odustajte, pročitajte ponovo i prisetite se da je sve vredno strpljenja kako biste ostvarili cilj. U fines dnevniku možete pisati o vašim dnevnim rutinama, kako vam izgleda trening i iz kojih se vežbi sastoji, te i koje obroke jedete u toku nedelje. Vodeći ovaj dnevnik, evidenciju o stvarima koje možete promeniti vodite upravo vi, dakle, samokritičnost nas inspiriše.

3. Vežbanje u društvu

U društvu je sve lepše, kako kažu, pa tako i vežbanje može biti još zabavnije i stimulativnije kada smo u krugu drugara ili porodice. Budite jedni drugima podrška, zapamtite da vežbate isključivo zbog sopstvenih odluka. Ukoliko su i oni u misiji gubitka kilograma, pričajte o planovima treninga. Ako vaš prijatelj ima plan treninga od ranog jutra, verovatno će vam podići volju da i vi krenete sa njim. Naravno, psi su uvek dobrodošli kao partneri za trčanje ili duge šetnje.

4. Vožnja biciklom

Ovo je sjajan način da se zabavite i ujedno poradite na sebi. Ukoliko imate društva pritom, biće vam sigurno zabavnije, a ako ne, onda vam lista pesama može biti odlična alternativa dok se vozite. Jednostavno je, a neverovatno korisno.

Bicikl

Foto:Pexels/ The Lazy Artist Gallery

5. Počastite sebe

Ovo je jedan od bitnijih koraka baš zato što je ovo podsetnik da ne treba prema sebi biti preterano strog, jer time zapostavljate sreću u samoj misiji vežbanja. Recimo, na dve nedelje počastite sebe nečim što volite, kao što je na primer lepa kupka i spa-noć, večera ili izlazak sa društvom. Nagradite se nečim što će vam biti dobro da ponovite i time ćete sebe gurati napred!

Nega lica umivanje maska

Foto: Shutterstock

Volite sebe i radite ono što vas ispunjava, govori nam "Harpersbazaar.rs"

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitness