• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li preterujete sa treningom i koje su posledice toga?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prevelika predanost treninzima vam može zapravo odmoći, evo i kako

  • 0
vežbanje Foto: Unsplash.com

Umerenost prati svaki segment života, pa tako i treninga. Ne trenirati i preterano trenirati je zalaženje iz krajnosti u krajnost, zato je nabolje naći sredinu koja će vam dati ono što zapravo želite.

Da li preterano treniranje više odmaže nego što pomaže?

Preterani treninzi jesu problem kada telo ne stigne da se kvalitetno i dovoljno odmori nakon napornog treninga.  Često nastaju kada se trudimo da postignemo izvanredne rezultate u samo nama mogućem roku, ali to ipak rezultira nečim lošim.  Može imati zdravstvene posledice, što će sigurno obrisati dosta dobrih stvari koje trening donosi.

Zato treba voditi računa - razumemo žurbu, želju i nalet da uradite što više, ali često onda ne uradite pravilno vežbu i preterate. Dobro je da imate motivaciju, ali pazite da vam ne zatreba više energije za ustajanje iz kreveta naredno jutro posle naporne seanse.

Posledice

Neuravnotežena težina i apetit

Preterivanje u treniranju, bilo da mršavite ili pokušavate da nabacite mišićnu masu, može vas dovesti do velikih kontraefekata. Zbog prenategnutosti vašeg tela, ishrana, apetit i težina mogu biti uzdrmani. Pošto je vaše telo u stalnom stresu, bez adekvatnog oporavka i opuštanja prelazi u režim gladovanja, povećavajući uštedu energije – što se prevodi u više masti koje se skladište na vašem telu.

trening, fitnes, teretana, vežbe, vežbanje, umor, premor, pretreniranost Foto: Shutterstock

Veći rizik za srčanim manama

Pretreniranost povećava broj otkucaja srca i verovatno ćete otkriti da je taj broj veći za 10-15 otkucaja u minuti. Ove promene mogu povećati rizik od aritmije i srčanih bolesti, a neke studije pokazuju da je veliki broj osoba sa srčanim problemima upravo osobe koje prekomerno vežbaju.

Nervoza i nesanica

Vežbanje nam daje veliko samopouzdanje. Često osobe koje treniraju govore kako nema boljeg osećaja od onog nakon dobro urađenog treninga. Međutim previše napet trening može izazvati sasvim suprotno. Osećate nervozu, prazninu i napetost. A umesto užitka posle treninga sledi loš umor.

Postoji veći rizik od poremećaja sna i nesanice kod osoba koje prekomerno vežbaju. Ne samo da se proces rezultata zaustavio, već i vaš društveni život. Što bi se reklo "Niste ni za šta", zato obratite pažnju na svoj fizički i psihički rad.

upala mišića Foto:Shutterstock

Srećom, ne morate brinuti ukoliko primenite nešto od nabrojanih posledica, jer je to samo pokazatelj da nešto ne radite kako treba. Sve što morate učiniti jeste da regulišete vaše vreme za trening i način njegovog obavljanja, poručuje "Flabstofitness.com."

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje