• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo su vežbe za sve uzraste: Budite fit u svim godinama

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stručnjaci otkrivaju koje vežbe možete raditi i sa 20 i sa 80 godina - ne oklevajte da živite zdravo

  • 0
fit, trening, baka i devojka, baka i unuka, vežbe Foto:Shutterstock

Biti fit ne znači nužno da želite izražene mišiće ili da istrčite maraton u rekordnom roku, već da se želite prepustiti pokretljivosti, zdravom životu i brizi o svom telu.

Ako pitate stručnjake i trenere, možete čuti samo ohrabrujuće reči da počnete da trenirate ili da se date još više vežbama, koji god vam broj stajao pored imena. U skladu sa tim, evo nekoliko vežbi sa kojima možete otvoriti novo ili još lepše poglavlje u vašem životu, navodi "Coachweb.com"

U 20-im godinama

Dvadesete su idealne za staranje o svojoj figuri, što jeste i glavna interesna sfera mladih u ovim godinama. Odlično je vreme da počnete definisati svoj izgled onako kako želite, pogotovo žene.

No, u skladu sa energijom koju imaju ljudi u ovim godinama, pomeraju se granice izazova. Zato, testirajte svoje telo i proširite granice. Počnite sa dužim i intenzivnijim treninzima. U ovim godinama ste najviše spremni na trčanje sa većom kilometražom. Stručnjaci ovim godinama pripisuju aktivno trčanje od minimum 30 minuta, što bi normalnim tempom moglo da podrazumeva oko pet kilometara, ukoliko ste tek počeli izgradnju kondicije.

Treba raditi vežbe koje se odražavaju na celo telo, ali isto tako i fokusirati se na jačanje mišića vežbama izdržljivosti u trajanju od jednog minuta. 

U 40-im godinama

U ovim godinama je odlično raditi fiskulturu i baviti se fleksibilnošću tela. Zato obavezno uradite neke vežbe koje ste sigurno radili u detinjstvu, poput dodirivanja nožnih prstiju, ne savijajući kolena ili druge vrste istezanja.

Nekada su brze vežbe i te kako efikasne, zato se usudite da istrčite sprint od 60 sekundi i tako probudite svoje telo. Potrudite se da svakoga dana odradite nekoliko vežbica ukoliko vam je prepunjeno vreme da biste otišli do teretane. Neće vam 30 minuta treniranja na dan ništa škoditi.

Plank, vežbe, trening, fitnes Foto: pexels.com

U 60-im godinama

Ako ste odlučili da u ovim godinama počnete sa treniranjem i aktivnostima, prvo bismo da vam čestitamo! A sada, evo nekoliko saveta.

Kao i svim početnicima, preporučuje se da se krene malim koracima. Nemojte preterivati na prvim aktivnostima, već odredite sebi trening od 30 minuta sa što raznovrsnijim vežbama celog tela i postepeno povećavajte trening. Kada dođete do neke solidne kondicije, pokušajte da prepešačite oko 10.000 koraka dnevno, radite vežbe sa težinama poput čučnjeva sa malim tegovima koji su tu da vam se i ruke aktiviraju u toku čučnjeva.

Okušajte se takođe u nekim manjim vežbama rastegljivosti.

U 80-im godinama

Zaista ste osoba za primer svima ukoliko ste jedni od fit odraslih. Ne treba da vas sputava prirodno stanje vašeg tela i slabosti koje dolaze sa ovim godinama, već treba sarađivati sa njima i prilagoditi se tome.

Postoje razne vežbice koje možete raditi, ali je veoma bitno ne opteretiti se ukoliko se osećate umornim. To je samo znak da treba napraviti pauzu, ali ne i odustati! Skoro svaka aktivnost koju radite biće dobra za vaš um i telo.

Trening otpora, na primer, postaje neophodan, jer može pomoći u održavanju mišićne snage. Odlično je kretati se što više, tako da odredite neku rutu i pokušajte preći što više koraka, od 7.000 do 10.000. Razmislite o mašini za trening snage u vašoj lokalnoj teretani, kao što je povlačenje kabla.

fit, fit baka, trening, tegovi Foto:Shutterstock

"Ne mogu više" je nekada samo lenjost u našem umu koji nas sprečava da osetimo pravu granicu gde treba stati, zato se dajte i umom i telom kada ste na ovakvom fit zadatku!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Do ravnog stomaka za 5 minuta dnevno: Vežbe koje daju odlične rezultate

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje