• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Perimenopauza ju je naterala da se vrati zdravom životu: U 52. godini ima bolje telo nego ikad

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uprkos tome što je uspela da trenira druge, Sesilija je rekla da je često puštala da njeno sopstveno zdravlje "klizi", a kako se približavala svojim 50-im godinama počela je da oseća simptome perimenopauze

  • 1

Britanka Sesilija Haris je lični trener skoro dve decenije, pomažući nekim od najvećih britanskih zvezda tokom njihovih fitnes transformacija. Ali 52-godišnjakinja je otkrila da je tek kada je počela da doživljava simptome perimenopauze sa 49 godina, postala odlučna da vrati kontrolu nad svojim telom.

- Mislim da uvek imate izbora u životu, a sa godinama ili prihvatate i radite sa tim ili postajete depresivni zbog toga - rekla je ona za "The Sun".

- U potpunosti sam prihvatila 50-tu i da budem iskrena bio je to veliki motiv za mene. Kada starite, morate još više da brinete o svom telu, a kada sam to počela da radim, moje telo je počelo da reaguje na najpozitivniji način.

Sesilija, koja je suvlasnica popularne velnes platforme, objasnila je da se nije uvek bavila fitnesom nakon što se ugojila tokom i nakon trudnoće. Ali nakon što je otkrila ličnog trenera koji joj je pomogao da se zaljubi u vežbanje, Sesilija je prihvatila način života u pokretu i uravnoteženim obrocima. Do kasnih tridesetih, Sesilija je odlučila da želi da svoju novootkrivenu strast za vežbanjem pretvori u oblik zarade.

Uprkos tome što je uspela da trenira druge, Sesilija je rekla da je često puštala da njeno sopstveno zdravlje "klizi", a kako se približavala svojim 50-im godinama počela je da oseća simptome perimenopauze.

- Bila sam srećna i uživala u životu, hrani i vinu, ali tek kada su rani znaci menopauze počeli kada sam imala 49 godina, shvatila sam da moram ozbiljnije da shvatim svoj životni stil - rekla je ona.


Mnoge žene odlučuju da potraže pomoć od medicinskih stručnjaka koji mogu da prepišu terapiju zamene hormona (HRT) kako bi olakšali uobičajene simptome, uključujući promene raspoloženja, talase vrućine i promenu seksualnog nagona.

Ali Sesilija je rekla da želi da iskoristi svoju stručnost u fitnesu pre nego što se okrene lekovima na recept.

- Znam da okolnosti i slučajevi mogu biti različiti, ali znam da su ishrana, vežbanje i način života bili ključ za otključavanje mojih zdravstvenih problema - rekla je ona.

Nakon što je sprovela mnogo istraživanja oko menopauze, Sesilija je odlučila da napravi niz promena. U objavama koje su podeljene na njenom nalogu na društvenim mrežama, Sesilija je otkrila da je odbacila prerađenu hranu u korist nemasnih proteina, puno povrća i hrane od celog zrna.

- Zamenila sam tost ujutro za omlet, ručak bi bio losos i sveža salata, a večera bi bila nešto poput piletine, pečenog povrća i smeđeg pirinča. I dalje sam pila kafu i povremeno čašu crnog vina, ali sam uvek vodila računa o tome da ostanem hidrirana.

Sesilija je takođe promenila svoje rutine vežbanja. Odbacila je teške kardio vežbe koje je radila od tridesetih godina i umesto toga počela da vežba koristeći bučice kod kuće pet puta nedeljno. U roku od dva meseca prešla je sa veličine 10 na veličinu 6, rekavši da je prvi put u životu imala vidljive trbušnjake.

Kao rezultat toga, odlučila je da otvori svoj "Instagram" nalog i stekla hiljade pratilaca. Takođe je kreirala čitav novi odeljak u svojoj aplikaciji kako bi pomogla ženama u menopauzi da pronađu plan ishrane i vežbanja koji im posebno odgovara.

- Sada imam više samopouzdanja, kao 52-godišnjakinja koja prolazi kroz menopauzu, nego što sam ikada bila u životu. Da ste 20-godišnjoj meni rekli da ću pozirati u bikiniju na "Instagramu" pred hiljadama ljudi, nikada vam ne bih verovala. Osećam se tako u skladu sa sobom, u kontaktu sam sa svojim mislima, svojim umom i nije me briga za mišljenja drugih.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Do ravnog stomaka za 5 minuta dnevno: Vežbe koje daju odlične rezultate

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • MM

    30. maj 2023. | 19:03

    Moje iskustvo je sasvim suprotno! U perimenopauzi sam išla u teretanu imala ličnog trenera i umesto da se zatežem i izgledam mršavije ja sam izgledala deblje i ,,nabijenije" a kilogrami su se gomilali.Stalno sam bila napeta a mišići bolni i zategnuti.Imala sam i nemoralne napade gladi.Prestala sam da idem u teretanu! Umesto toga uvela sam sebi svakodnevno brzo pešačenje od sat vremena! Moje telo se preporodilo! Kilogrami su nestali! Ja sam se zategla,mišići ne bole a linija nikad bolja!

    Podelite komentar