• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta je "životno važnih osam"? Faktori koji su ključni za kardiovaskularno i sveukupno zdravlje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nije ih se teško pridržavati

  • 0
Zdrav zivot, trcanje Foto: Shutterstock

Američko udruženje za srce je u junu 2022. godine objavilo svojih "životno važnih osam" preporuka i one predstavljaju ključne mere kojih bi trebalo da se pridržava svaka osoba kako bi poboljšala svoje kardiovaskularno zdravlje.

Bolje kardiovaskularno zdravlje pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i ostalih značajnih zdravstvenih problema.

Početna definicija kardiovaskularnog zdravlja se zasnivala na sedam poželjnih faktora zdravlja koji, kada su optimalni, povezani su sa dužim životom bez kardiovaskularnih bolesti i kvalitetnijim životom. Ove komponente su tada nazvane "prostih životnih sedam" i uključivale su indikatore kvaliteta ishrane, učešća u fizičkoj aktivnosti, izloženosti duvanskom dimu, indeksa telesne mase, nivoa glukoze u krvi, ukupnog holesterola i krvnog pritiska. Na osnovu definisanih parametara, svaka mera je klasifikovana kao loša, srednja ili idealna na osnovu prihvaćenih kliničkih vrednosti.

Idealno kardiovaskularno zdravlje je mogla da ima osoba koja se u svih sedam parametara nalazi na idealnom nivou.

Posle 12 godina praćenja dodat je još jedan faktor, a unapređeno je i bodovanje, te sada "životno važnih osam" predstavlja bolji alat za procenu kardiovaskularnog zdravlja.

Koji faktori se posmatraju u "životno važnih osam"?

Zdrava ishrana

Prva preporuka je zdrava ishrana. Potrebno je biti pametan kod izbora hrane, paziti na kalorije i jesti manje porcije. U ishrani bi trebalo da budu zastupljeno voće i povrće, integralne žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, biljni proteini, nemasni životinjski proteini, piletina bez kože, riba i morski plodovi.

Trebalo bi izbaciti ili ograničiti zaslađena pića, alkohol, ne soliti hranu, izbegavati crveno meso i izbaciti iz ishrane mesne prerađevine, rafinisane ugljene hidrate, punomasne mlečne proizvode, visoko prerađenu hranu, ulja kao što su kokosovo i palmino. Takođe, potrebno je čitati i razumeti nalepnice sa sastavom namirnica koje kupujemo, paziti na broj kalorija koje unosimo i kuvati kod kuće.

Fizička aktivnost

Druga preporuka je da budemo fizički aktivni. Svake nedelje bi trebalo da budemo umereno fizički aktivni najmanje 150 minuta ili da imamo 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti. Potrebno je da postavimo realne ciljeve u vezi naše fizičke aktivnosti i da budemo uporni u njihovom ostvarivanju.

Kineska poslovica kaže da i put od sedam kilometara počinje prvim korakom. Ti mali svakodnevni koraci su put do uspeha. Za početak je dovoljno da hodamo više i da svaku priliku iskoristimo za to. Svaki minut se računa.

Noćno vežbanje, vežbanje, trčanje Foto: Shutterstock

Daleko od duvana

Treća preporuka je da se ne izlažemo duvanskom dimu. Upotreba klasičnih cigareta i svih vrsta elektronskih cigareta je jedan od vodećih uzroka smrti u SAD i doprinosi čak trećini svih smrtnih slučajeva od srčanih bolesti tokom godine. Smatra se da je najmanje jedna trećina dece do 11 godina starosti izložena duvanskom dimu, odnosno pasivnom pušenju.

Dobar san

Četvrta preporuka je da spavamo dovoljno i kvalitetno. Odraslim osobama je potrebno sedam do devet sati spavanja tokom noći, deci više od toga. Spavanje je važno, jer se tokom spavanja regenerišu naše ćelije, imaćemo jači imuni sistem, bićemo bolje raspoloženi i imaćemo više energije, naš mozak će bolje funkcionisati, bolje ćemo pamtiti, donositi odluke i rešavati probleme, dok će rizik od gojaznosti i nastanka hroničnih bolesti biti manja.

Pazite na težinu

Peta preporuka je da pazite na svoju težinu. Postizanje i održavanje optimalne telesne težine je izuzetno važno. Indeks telesne mase (BMI) je numerička vrednost vaše težine u odnosu na vašu visinu i dobija se kada se telesna težina iskazana u kilogramima podeli sa kvadratom telesne visine iskazane u metrima.

BMI ne bi trebalo da bude veći od 25. Postizanje ovog cilja zvuči jednostavno, a malo je teže sprovesti ga u stvarnom životu. Da nije tako, ne bi ni bilo gojaznosti. Ali možemo da pazimo na male stvari i rezultat će doći. Potrebno je da smanjimo porcije, jedemo pametno, budemo što aktivniji i, ukoliko ne možemo sami da izađemo na kraj sa kilogramima, potražimo stručnu pomoć.

Koje preporuke bi takođe trebalo slediti pročitajte na Vitality.rs.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 4 univerzalne vežbe za kičmu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje