• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li su veštački zaslađivači zdravi? Evo šta može da se desi ako ih dugo i često koristite

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do sada se smatralo da veštački zaslađivači ne predstavljaju značajnu zdravstvenu pretnju

  • 0
veštački zaslađivač, kafa Foto: Shutterstock

Poslednjih nekoliko godina sve je više gojaznih osoba i činjenica da je u 2016. godini više od 1,9 milijardi odraslih osoba imalo prekomernu težinu, a njih 600 miliona je bilo gojazno, poražava.

Takođe je procenjeno da je u 2020. godini, više od 38 miliona dece mlađe od pet godina imalo prekomernu težinu i da taj broj i dalje raste.

Jedan od razloga za prekomernu težinu jeste i nekontrolisano korišćenje šećera u različitim namirnicama i u piću. Prekomerno korišćenje šećera u ishrani povezano je ne samo sa gojaznošću već i sa većim rizikom nastanka dijabetesa, kardio-vaskularnih i drugih oboljenja.

Zbog toga, pre više od 50 godina, kako bi zadržali sladak ukus, a izbegli velike količine šećera, mnogi proizvođači hrane i pića, počeli su da koriste veštačke zaslađivače. U SAD je dozvoljeno korišćenje samo osam veštačkih zaslađivača, među kojima je i aspartam, dok je u Evropi dozvoljeno korišćenje nešto većeg broja. Pored veštačkih zaslađivača dozvoljeno je i korišćenje šećernih alkohola, kakav je sorbitol i oni se čak i ne smatraju dodacima hrani.

Većina ljudi koriste hranu i posebno pića sa veštačkim zaslađivačem kako bi smanjili unos šećera i na taj način probali da smršaju. Do sada se smatralo da veštački zaslađivači ne predstavljaju značajnu zdravstvenu pretnju, a da mogu biti od koristi pre svega zbog sprečavanja nastanka karijesa i kratkoročnu kontrolu telesne težine.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija je izdala upozorenje u vezi sa korišćenjem veštačkih zaslađivača u cilju kontrole telesne težine i smanjenje rizika od nastanka bolesti, istakavši da dugotrajna upotreba veštačkih zaslađivača, ne samo da nije efikasna, već da može predstavljati i rizik po zdravlje.

Svako dugotrajno korišćenje, kaže se u preporuci, povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, kardio-vaskularnih bolesti i povećava smrtnost kod odraslih. Ova se preporuka ne odnosi samo na one koji već imaju dijagnostikovan predijabetes.

Više o uticaju veštačkih zaslađivača pročitajte na Vitality.rs.

(Ona.rs/Vitality.rs))

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje