• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Rak me je inspirisao da smršam 50 kilograma": Melisa sada živi život koji je ranije samo zamišljala

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zdravlje je sada na prvom mestu

  • 0
Joga, fitnes, vežbanje Foto: Shutterstock

Melisa Spels (53) u mladosti nije imala problema sa viškom kilograma. Bavila se trčanjem, pa je nekoliko puta predstavljala svoju srednju školu u atletici. Kako je odrastala, ona je počela da dobija na težini.

U međuvremenu je rodila tri ćerke i kao uglavnom svaka porodilja imala je problem sa viškom kilograma, koji joj je ostao posle porođaja. Posebno se to desilo kada je rodila najmlađu ćerku 2007. godine, piše "Today". Užurbani način života nije joj davao priliku da se posveti zdravoj ishrani, već je jela ono što joj je bilo najbliže i pod ruku. Nabacila je 150 kilograma i tada se susrela i sa prvim zdravstvenim problemima.

Prvo se susrela sa predijabetesom, apnejom i bolovima u leđima, a onda i najtežom dijagnozom - rakom dojke.

- Leđa su me užasno bolela, ali zbog svega toga sam imala strah da odem kod lekara. Kada sam otišla, dočekala me je surova istina. Sada nisam morala da smršam zbog lepog izgleda, već zbog mog zdravlja - rekla je Melisa.

Kada je otpočela svoj put mršavljenja, okrenula se bogu jer je uvek verovala u njegovu svemogućnost. Kako veruje, da nije bilo vere u boga i Isusa, ne bi pronašla dovoljnu snagu da sve prebrodi.

Uz pomoć supruga i sestre, počela je lečenje pa je imala i tri operacije, a kasnije i terapiju zračenjem. Potom se uključila u program za razvoj raka dojke i gojaznosti koji je pomagao osobama da postanu fizički i mentalno zdrave i tako smanje rizik od ponovnog pojavljivanja raka. Melisa je tu naučila šta da jede, a šta ne ali i pre svega da stvori samokontrolu.

joga, meditacija Foto: Shutterstock

Dodala je i fizičku aktivnost, a pre svega se okrenula jogi.

- Bila mi je borba da uradim jednostavne pokrete i shvatila sam da sam u jako lošem stanju - rekla je Melisa.

Uporedo sa jogom počela je više da hoda, ide u teretanu, a priključila se i časovima zumbe. Ipak, ono što ju je najviše obradovalo jeste da se vratila sportu koji je volela u srednjoj školi - trčanju.

- Sada živim život koji sam ranije samo mogla da zamišljam. U stanju sam da trčim i to je neverovatno. Promenilo mi je život - kaže Melisa.

Njena ishrana se sada oslanja na proteine, povrće i salate sa minimalnim unosom ugljenih hidrata što joj pomaže da održi kilograme pod kontrolom. Melisa sada ima 96 kilograma, a teži da ima između 84 i 86 kilograma.

- Ne plašite se promene u životu, ne dozvolite da vam prepreke budu na putu - kaže Melisa.

Moramo biti iskreni da smo saglasni sa njom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena je smršala 83 kg za 18 meseci: Sad pomaže drugima da zauvek izgube višak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje