• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

SPF se nosi tokom cele godine: 5 pravila prilikom odabira zaštitnog faktora

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sprečite prevremeno starenje, ali i zdravstvene probleme na koži redovnom upotrebom visoke SPF zaštite

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Za sve one kreme, sprejeve i mistove sa SPF (sun protection factor) zaštitom koje kupujemo tokom leta ne mora da važi da zaista štite od preranog starenja i potencijalnog dobijanja raka kože. Ono što je najvažnije naglasiti jeste da se SPF zaštita nosi tokom cele godine, a ne samo preko leta. Dan može biti tmuran i vama se može činiti da nema potrebe za nanošenjem još jednog sloja kreme, ali kroz nekoliko godina bićete zahvalne same sebi. Kako biste znale koji SPF zaista štiti od svih negativnih faktora zračenja, ali i koji se kako koristi, pratite ovih pet zlatnih pravila.

Širok spektar zaštite

Odabir kreme za sunčanje koja vam odgovara prvi je korak u zaštiti vaše kože. Prvi korak u biranju kreme jeste da se uverite da krema koju nameravate da kupite ima pokrivenost širokog spektra. To je zato što pokrivenost zaštite „širokog spektra“ štiti kožu i od UVA i od UVB zračenja.

UVA oštećenje može doprineti znacima starenja, kao i oboljenju kože, dok UVB zraci mogu dovesti do crvenila ili opekotina od sunca (što takođe može doprineti oboljenju kože). Da biste bili sigurni da ste izabrali pravu kremu za sunčanje, pažljivo pročitajte etikete proizvoda, na kojima će pisati da li je SPF širokog spektra ili ne.

Količina kreme prilikom nanošenja

Redosled i količina nanošenja SPF kreme su jako važni. Nakon jutarnje rutine stavljanja hidratantne kreme sledi stavljanje SPF-a, ukoliko nije naznačeno da vaša krema već sadrži zaštitini faktor. Kako biste zaista i bile zaštićene kao što je na bočici naznačeno, neophodno je da nanesete kremu pomoću pravila kažiprsta i srednjeg prsta. Dužinom prstiju istisnite kremu i razmažite je po licu i nikako nemojte zaboraviti vrat. U letnjim mesecima, kada nosimo nešto otvoreniju garderobu, poželjno je mazati i dekolte. Tokom zime birate faktore od 30 pa naviše, a leti je obavezan faktor 50.

Opekotine, opekotine od sunca, sunčanje Foto: Shutterstock

SPF ima rok trajanja

Kada je u pitanju šminka, mnoge od nas koriste višegodišnje rumenilo ili senke. Ovo nikako ne sme da bude slučaj sa SPF zaštitom, pa to što vam je, ako ste do sada SPF koristile samo leti - preteklo, to ne znači da ćete kremu moći koristiti i ovog leta. Svaka krema za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja izgubila je svoju efikasnost i potencijalno može izazvati atopijsku reakciju. Srećom, rok trajanja će uvek biti utisnut na bočici. Da bi vaša bočica SPF-a bila zaštićena što je duže moguće, čuvajte je u zatvorenom prostoru jer toplota može oštetiti i umanjiti njene zaštitne moći.

Šminka sa SPF-om nije dovoljna zaštita

Nažalost, ukoliko imate puder sa SPF 25, on neće biti dovoljan. Ne dajte da vas prevare reklame koje govore suprotno. To svakako ne znači da nikako ne kupujete ovaj puder, već samo da i pre njega morate naneti faktor.

Sprej za sunčanje, spf, krema Foto: Pixabay

Obnavljanje SPF-a tokom dana

Znamo da je ovo onaj dosadan deo i može biti prilično nezgodan ukoliko nosite šminku. Pravilo je da se SPF obnavlja na svakih 60 do 90 minuta. Za obnavljanje faktora, kada nosite puder, rumenilo i bronzer, prva pomoć može biti SPF u spreju ili prahu. Ovi proizvodi nisu jedina zaštita, ne oslanjajte se samo na njih, ali ukoliko ispod šminke već imate odgovarajuću SPF kremu sa visokim faktorom, to je onda u redu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota