• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dermatolog otkriva kako sprečiti i sanirati tamne fleke na koži lica i tela

Vreme čitanja: oko 3 min.

Reč je o estetskom problemu koji u određenim periodima godine kao što je leto postaje vidljiviji

  • 0
dr Olga Osipov nutricionista Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Sudeći prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, pojava tamnih fleka na licu i telu pogađa jednu od tri žene. Čak i u severnoj Evropi, gde su sati izloženosti (sunčevoj) svetlosti limitirani, ovaj, pre svega estetski problem, je u porastu.

Smatra se da je reč posledicama nekada popularnog preteranog sunčanja bez zaštitnog faktora, ali i povećane upotrebe hormonskih terapija koje stimulišu hiperpigmentaciju. Osim ovih faktora, genetska predispozicija kao i fototip utiču na učestalost pojave tamnih mrlja na koži. Osobe tamnije puti izloženije su većem riziku od njihovog nastanka.

Srećom, mnoge tamne mrlje se povlače tokom jeseni i zime. To je slučaj sa sa urođenim pegama, koje posvetle, kao i sa nekim hiperpigmentacijama nakon izlaganja većoj količini sunčevih zraka u kratkom vremenskom periodu, recimo tokom boravka na moru.

Tamne fleke ne predstavljaju nikakvu opasnost po zdravlje, ali utiču na samopouzdanje pa se mnogi odlučuju da ih uklanjaju - kaže dermatolog dr Olga Osipov i dodaje:

- No, pre svega, važna je prevencija nastanka. Zaštitne kreme sa hemijskim i fizičkim filterima i SPF od 50 i više, a koje štite od UVA I UVB zraka, infracrvenog i plavog svetla, predstavljaju efikasnu zaštitu. Savetuje se njihova svakodnevna primena, u ovim krajevima posebno od aprila do oktobra. Takođe se savetuje nošenje šešira, zaštitne odeće i boravak u senci. Kada se hiperpigmentacije već pojave, uklanjanje se vrši različitim metodama zavisno od njihovog tipa. Savetujem obaveznu konsultaciju sa dermatologom. Ponekad je potrebna i konsultacija endokrinologa ukoliko postoje hormonalni disbalansi.

dr Olga Osipov Foto: Nebojša Babić

Nažalost, postoje i tipovi mrlja koje su trajniji i otporniji, poput melasme. Formiraju se uglavnom iznad usana, na obrazima i čelu, a kako kaže dr Osipov, često nastaju pod dejstvom ženskih polnih hormona koji pod uticajem sunčevih zraka izazivaju hiperpordukciju melanina. Viđaju se u trudnoći, posle porođaja, prilikom uzimanja pojedinih lekova kao i nakon korišćenja oralnih kontraceptivnih tableta ili hormonske nadoknade.

Melasma se može dosta povući od krema sa hidrohinonom, ali oprez - one se ne koriste kod trudnica i dojilja. Voćne kiseline, azelaična kiselina, lokalni retinoidi, vitamin C kao i niacinamid u kućnoj upotrebi takođe mogu da uklone deo fleka. No, najefikasniji su kombinovani tretmani: kreme za izbeljivanje uz hemijski piling, laserske tretmane (IPL i frakcionisani laseri) kao i mezoterapiju, mikronidling (na primer tretmani dermapenom). Kreme treba primenjivati više meseci u kućnim uslovima, a laserski i ostali dermatološki tretmani su obično na svake četvrte nedelje.

Počevši od 40. godine, a često i ranije, na rukama, čelu i dekolteu mogu se pojaviti takozvane staračke fleke. U kasnijem životnom dobu većina ljudi će ih imati jer nastaju zbog kumulativnog dejstva UV zračenja u toku celog života, kao jedan od znakova starenja kože.

Zajedno sa borama, daju zreliji izgled koži, a ukoliko se ne tretiraju na odgovarajući način, teže da se povećaju i prošire.

- Može se probati sa kremama koje sadrže hidrohinon, tretinoin ili kombinaciju ovih sastojaka. Laserski tretmani IPL, tretmani laserima Pico i Nano tehnologije donose dosta dobre rezultate u nekoliko tretmana (kao i kombinacije ovih lasera), a rade se tokom meseci kad UV zračenje nije izraženo. U nekim slučajevima i krioterapija (tečni azot) može takođe dati dobre rezultate - savetuje dr Osipov.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedan odlazak u solarijum može biti koban: Odgovori dr Aleksandre na bitna pitanja o koži

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota