• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nega kože nakon letnjeg odmora: Ključno je vratiti joj vlažnost, a dr Pešić objašnjava kako

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dugim izlaganjem suncu, koža može da postane dehidrirana, iritirana i bez sjaja

  • 0
Nega lica Foto: Boris Nikolašević, Pexels / KATRIN BOLOVTSOVA

Ukoliko izostane pravilna nega i zaštita kože, sve ono što nas je pratilo tokom letnjih meseci doprineće njenom ubrzanom starenju - sunčevi zraci, morska so, hlor i vetar učiniće kožu suvom, dehidriranom i zategnutom na dodir; svako oštećenje sunčevim zracima vremenom će dovesti do pojave bora, diskoloracije i preranog gubitka tonusa. Zato je uvođenje adekvatne rutine nege ključ u regeneraciji kože lica, tela i kose.

- Kada se vratimo sa letnjeg odmora prva stvar koju je neophodno da uradimo je da dodatno obratimo pažnju na vlažnost kože lica i tela koristeći proizvode na bazi hijaluronske kiseline, glicerina, ceramida… - kaže dermatolog dr Jovana Pešić i dodaje:

- To mogu biti serumi ali i kreme. Pored toga, tu su i termalne vode, koje dodatno osvežavaju u ovim i dalje vrelim danima. Ako ste izgoreli, pored klasičnih hidratantnih krema, možete da koristite i regenerativne masti koje će ubrzati proces oporavka kože.

Kako dalje savetuje dr Pešić, preporuka je da se odradi i adekvatan piling tela blagim mehaničkim pilinzima za kućnu upotrebu ne bi li se uklonio višak mrtvih ćelija. Ukoliko postoje opekotine ili rane, treba sačekati sa pilingom dok se one ne umire:

- Valja napomenuti da intenzivne pilinge, retinole, kao i kiseline za kućnu upotrebu ne koristimo dok koža ne bude dovoljno obnovljena, kako ne bismo doveli do dodatnog oštećenja.

Naša sagovornica dalje podseća da ne treba da zaboravimo da smo i dalje u letnjem i sunčanom periodu, te se, iako smo u gradu, savetuje fotoprotekcija kremama sa zaštitnim faktorom kako bismo sprečili oštećenja kože.

Na pitanje da li se pojedini tretmani izdvajaju po svojoj efikasnosti i posebno preporučuju u nezi, dr Pešić kaže:

- Pre svega savetujem klasične higijenske tretmane lica kojima se uklanjaju sve nečistoće iz pora. Nakon toga, injekcione metode poput mezoterapije, biorevitalizacije, PRP i polinukleotide kojima unosimo sve neophodne vitamine, kao i hijaluronsku kiselinu kojom podstičemo kako hidriranost tako i stimulaciju kolagenih i elastičnih vlakana. Nakon ovih procedura koža je jedrija, hidrirana i nahranjena.

Važno je napomenuti da u regeneraciji kože veliku ulogu ima ne samo ono što nanosimo, već i ono što unosimo u telo. Zato je važno da konzumiramo dovoljnu količinu vode izbegavajući, pritom, napitke koji su diuretici poput kafe i alkohola. Preporučuju se antioksidansi kojih ima u voću i koštunjavim plodovima.

- Prirodne masti, kao na primer maslinovo ulje i avokado, pomažu u održavanju lepšeg izgleda kože. Kada su u pitanju suplementi, preporučuju se kombinacije antioksidanasa poput vitamina C i E, selena, kao i kombinacije sa Q10 ili kolagenim peptidima - zaključuje dr Jovana Pešić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedan odlazak u solarijum može biti koban: Odgovori dr Aleksandre na bitna pitanja o koži

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota