• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Akne na skalpu su česta pojava o kojoj se malo govori: Šta ih uzrokuje i kako ih tretirati

Vreme čitanja: oko 3 min.

Baš kao i akne na drugim delovima tela, i na koži glave se mogu pojaviti akne kada se pore začepe sebumom

  • 0
Akne na glavi, akne na skalpu Foto: Shutterstock

Akne na koži glave često su uzrokovane začepljenim porama ili stresom. Salicilna kiselina ili medicinski šamponi mogu da budu od pomoći u rešavanju problema.

Dermatolog za Pop Sugar govori o tome kako se leči problem akni na koži glave.

Akne postoje u mnogim oblicima, i dok su akne na licu obično u fokusu kada je u pitanju razgovor o opcijama lečenja, akne se mogu pojaviti na gotovo svim delovima tela - uključujući i kožu glave.

Verovatno znate da sebum na koži glave funkcioniše na isti način kao i sebum na vašem licu. To znači da pore na glavi takođe mogu nakupljati proizvode za negu, ali i bakterije, prljavštinu i ulje, što dovodi do bubuljica.

Razumevanje odakle potiču akne na koži glave i kako ih lečiti može biti zbunjujuće, a ovo je nekoliko stvari koje treba da znate o aknama na koži glave, uključujući šta ih uzrokuje, kako ih lečiti i kako ih sprečiti.

Šta uzrokuje akne na koži glave?

Akne na koži glave su veoma slične aknama koje se mogu pojaviti na licu ili bilo gde drugde.

- Baš kao i akne na drugim delovima tela, akne na koži glave mogu se pojaviti kada se pore začepe sebumom (prirodnim uljem kože) i mrtvim ćelijama kože - kaže dermatološkinja Iris Rubin.

- Ostaci proizvoda za negu kose takođe mogu začepiti pore. Ova vrsta akni takođe može biti proizvod stresa, što može povećati nivo kortizola i rezultirati proizvodnjom više sebuma iz kože glave ili lica.

Kao što dr Rubin primećuje, izbočine na koži glave takođe mogu biti uzrokovane folikulitisom, kada se folikuli dlake upale zbog potencijalne infekcije. Ako akne potraju, verovatno bi trebalo da posetite dermatologa da isključite folikulitis kao opciju razloga nastajanja.

Akne na glavi, akne na skalpu Foto: Shutterstock

Koji je najbolji način za lečenje akni na koži glave?

Akne na koži glave možete tretirati proizvodima koji sadrže slične sastojke kao i tradicionalni proizvodi protiv akni. Dr Rubin preporučuje korišćenje lekovitog šampona sa salicilnom kiselinom.

- Izbegavajte nanošenje proizvoda sa viškom ulja i vodite računa da redovno perete vlasište. Takođe, uverite se da su vaši proizvodi za kosu nekomedogeni (da neće začepiti pore). Ispostavilo se da proizvodi za negu kose mogu ostaviti ostatke ili nevidljivi film na vašem vlasištu, koji može da zapuši pore i izazove akne ili izbijanje.

Kako funkcioniše šampon protiv akni na glavi?

Iako se slučajevi akni na glavi mogu razlikovati od osobe do osobe, postoji jedan sastojak koji je hvaljen zbog njegove efikasnosti u lečenju akni - salicilna kiselina.

- Salicilna kiselina je aktivni sastojak koji se može prirodno dobiti iz drveta vrbe - kaže Anita Sun, medicinski estetičar.

- To je beta hidroksi kiselina (BHA) i nežan je sastojak za piling koji je takođe antiinflamatoran i antibakterijski. Zbog ovih svojstava, šamponi sa salicilnom kiselinom su odlični za borbu protiv akni na glavi. Efikasna je u uklanjanju površinskih mrtvih ćelija kože, a njena korist od ljuštenja pomaže u smanjenju akni i sprečavanju širenja bakterija - kaže Sun i dodaje:

- BHA su rastvorljive u ulju, tako da mogu da prodru dublje u kožu, kao i da olabave i odčepe uljni sebum iz pora.

Koliko često je potreban piling kože glave?

Ne želite da preterate sa pilingom i da izazovete da vaše vlasište proizvodi više ulja, što dovodi do više akni na skalpu.  Piling kože glave vam nije potreban više od jednom ili dva puta sedmično.

Ako pratite uobičajenu rutinu pilinga vlasišta i otkrijete da akne na vlasištu i dalje traju, bolje je da posetite dermatologa nego da pojačate intenzitet primene pilinga.

Kako se mogu sprečiti akne na koži glave?

Ako imate problematičnu kožu, možete sprečiti pojavu akni na glavi ako redovno perete kosu i vodite računa o tome da kosu i kožu glave čistite od nakupljanja viška proizvoda i ulja. Razmislite o povremenom korišćenju šampona sa salicilnom kiselinom za prevenciju, ako ste skloni aknama na skalpu. Takođe, koristite nekomedogene proizvode za kosu koji neće začepiti pore.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota