NAJDUGOVEČNIJA porodica zajedno broji 800 godina: Tajna nije u genetici, nego u jelu koje jedu SVAKI DAN

 
  • 0

U planinskom selu na Sardiniji, porodica Melis već generacijama prkosi vremenu. Njihova zajednička starost prelazi 800 godina, a ono što ih povezuje nije ni genetika ni bogatstvo, već činija supe koja ih okuplja svakog dana.

Njihova tajna dugovečnosti krije se u jednostavnom jelu - sardinskom minestroneu, gustoj čorbi od pasulja, povrća i male zrnaste testenine zvane fregula. To nije samo obrok, već ritual.

- Što više učim o dugovečnosti, sve više shvatam da sve počinje činijom ukusne, slane hrane, poput minestronea, kaže istraživač Den Bjutner, autor bestselera i čovek koji godinama proučava tzv. plave zone - mesta gde ljudi žive duže, zdravije i smirenije nego bilo gde na svetu.

Minestrone čorba Foto: Shutterstock

Na Sardiniji, život teče sporije. Ljudi ustaju rano, rade koliko treba, jedu ono što sami uzgajaju i nikada ne preskaču zajedničke obroke. Minestrone je tamo više od hrane; to je navika koja spaja porodicu, održava telo i smiruje duh.

Bogato vlaknima, biljnim proteinima i antioksidansima, ovo jelo čuva srce, reguliše šećer u krvi i jača imunitet. Nema industrijskih dodataka, nema brzih rešenja, samo maslinovo ulje, pasulj, povrće i vreme.

- Sve te porodice imaju istu filozofiju, jedu jednostavno, ali s poštovanjem. Žive sporo, ali sa svrhom, objašnjava Bjutner.

minestrone supa foto: pixabay.com

Možda je upravo u tome tajna: nije stvar u savršenom receptu, već u ritmu života koji vas hrani svakog dana. A Sardinijci to znaju bolje od svih, ponekad dugovečnost počinje u jednoj običnoj činiji, punoj topline, povrća i mirisa doma.

Recept za sardinski minestrone

Ova supa je simbol dugovečnosti Sardinije, jednostavna, hranljiva i puna ukusa. Pravi se sporo i jede polako, baš kao što se tamo i živi.

Sastojci:

  • 200 g sušenog pasulja (najbolje mešavina borloti, crvenog i leblebije)
  • 1 veća šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 stabljike celera
  • 2 čena belog luka
  • 2 krompira srednje veličine
  • 2 paradajza ili 200 ml pasiranog paradajza
  • 1 manji komorač (ili malo korena peršuna ako nemate)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • šaka testenine fregula ili male kratke testenine (npr. sitni makaroni)
  • so i biber po ukusu
  • svež bosiljak i peršun za kraj
  • parmezan ili pekorino za posluživanje

Priprema:

Pasulj potopite preko noći u hladnu vodu, pa ga ujutro isperite.

U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje, dodajte sitno seckani luk, šargarepu i celer, pa dinstajte nekoliko minuta dok ne omekšaju.

Ubacite beli luk, paradajz, krompir i komorač, a zatim dodajte pasulj. Sve prelijte vodom tako da prekrije sastojke i ostavite da se lagano krčka oko sat vremena.

Kad pasulj omekša, dodajte testeninu i kuvajte još 10 do 15 minuta dok se ne skuva.

Začinite po ukusu, a svaku porciju prelijte maslinovim uljem i pospite svežim sirom i začinskim biljem.

Minestrone se jede vruć, uz komad domaćeg hleba i čašu crnog vina. To je jelo koje ne leči samo telo, već i um, jednostavno, toplo i sporo, baš kao život koji traje dugo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Podcast u pidžamama: Marta Lović o tome zašto se udala posle dva meseca, najvećem bolu i izdajama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti