• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Aromaterapeut objašnjava zašto koža voli smilje: Stara biljka za moderni antiejdž tretman

Vreme čitanja: oko 4 min.

Smilje hiljadama godina ima važnu ulogu u fitoterapiji, a kako može da koristi u aromaterapiji za tretmane zrele kože, jer podmlađuje i sprečava nastanak bora, objašnjava sertifikovani aromaterapeut Aleksandra Trkmič-Maliković

  • 0
nega lica antiaging antiejdzing

Foto/Shutterstock

Biljka smilje (Helichrysum arenarium L. ili Helichrysum italicum L.) od davnina je poznata po svojim prirodnim blagodetima, a o njenoj rasprostranjenosti govore i njeni nazivi na raznim jezicima: starogrčko"heli-helios" znači sunce, i "chrisos" zlato - moćan naziv za jednu biljku: zlato od sunca. Na engleskom ,,everlasting", na francuskom ,,immortelle", što znači besmrtna. U grčkoj mitologiji, Apolonov cvet - Apolon je nosio smilje upleteno u venac na glavi kao simbol sopstvene besmrtnosti.

Od ove biljke nastala su i lična imena, Smilja, Smiljan, Smiljana, a opevana je i u sevdalinkama, ni manje ni više nego za poređenje sa svim što devojačka lepota nosi:

"Oj devojko, dušo moja!

Čim mirišu nedra tvoja?

Ili dunjom il nerandzom,

Ili smiljem il bosiljem?"

Ova tipična mediteranska biljka rasprostranjena je u Španiji, Portugaliji, Italiji, Grčkoj, Jadranskom primorju, Severnoj Africi... sa više od šest stotina varijeteta. Smilje ima zimzeleni grm, dostiže visinu oko pola metra, duguljastih je uskih listova, srebrnozelene ili sivozelene boje, obraslih dlačicama; cvetovi su jarkožuti, grupisani u cvasti, koji šire topao i aromatičan miris, sličan začinu; specifičnost mirisa i ne voli svako.

Smilje je sve više zastupljeno u plantažnom gajenju i kod nas (Helichrysum italicum), u kontinentalnom podneblju, jer podnosi temperaturni minus, a i zime su nam sve toplije. Voli sunce i kamenjar ili bar propusnu i oceditu zemlju, može da se gaji u saksiji.

Nezaobilazni deo fitoterapije

Hiljadama godina smilje je prisutno u fitoterapiji. Stari Grci su ga koristili u tretmanima respiratornih organa, a Rimljani za tretmane posekotina i rana. Korišteno je kao začin u kulinartstvu i u kozmetičke svrhe, u vidu kućnih mleka i lekovitih pripravaka, zbog izuzetno blagotvornog dejstva na kožu.

- Etarsko ulje smilja se dobija destilacijom cvasti i stabljika. U aromaterapiji etarsko ulje smilja ili imortele najčešće se koristi u blendama (mešavinama u osnovnom ulju) za tretmane zrele kože jer podmlađuje i sprečava nastanak bora; korisno je i za razne povrede tkiva i kože - kaže Aleksandra Trkmič-Maliković, sertifkovani aromaterapeut, i dodaje da se u aromaterapiji ovo ulje upotrebljava i u slučajevima bronhitisa, kašlja i drugih respiratornih problema aromaterapijskim metodom inhalacije (udisanja).

Aleksandra Trkmič-Malikovič, aromaterapeut

Aleksandra Trkmič-Maloković Foto: Privatna arhiva

Upotrebom smilja kao razblaženog etarskog ulja ili kao macerata, u obliku melema i balsama, mogu se suzbiti razne vrste upalnih procesa na koži, alergijske reakcije, dermatitisi, koprivnjače, opekotine, čirevi, ujedi insekata, povrede, modrice, hematomi i akne. U tretmanima za lepotu kože ima posebno mesto.

- Veoma je pogodno za antiejdž tretmane za zrelu kožu jer deluje izuzetno podmlađujuće i regenerativno odnosno ublažava bore i usporava starenje, otklanja pigmentacije nastale usled dugotrajnog izlaganja suncu - kaže naša sagovornica.

Zato se ulje od smilja se često koristi u kozmetičkoj industriji kao sastojak preparata za negu zrele kože. Eterično ulje smilja na tržištu je među skupljim. Na plantažama smilja od jednog hektara zasada dobije se samo oko devet litara etarskog ulja. Premaa rečima naše sagovornice, koliko nam je skupo ili nismo u prilici da ga nabavimo, odlična zamena je macerat od smilja - ulje koje se dobija tako što se biljni materijal drži određeno vreme u odabranom osnovnom ulju, tako da molekuli etarskog ulja iz biljnog materijala prelaze u osnovno ulje. Bademovo ulje može poslužiti za svaki tip kože.

Aromaterapeut Aleksandra Trkmič-Maloiković preporučuje recepte za macerat, melem i mast od smilja, koje možete napraviti u u svom domu.

Recept za macerat od smilja

Iseckanim stabljikama i cvastima smilja napunite manju teglu, potom prelijte nekim od baznih ulja (bademovo ulje za svaki tip kože).

- Ja sam koristila ulje od koštica grožđa jer mi je potrebno za masniju, problematičnu kožu - ističe naša sagovornica.

macerat od smilja

Foto: Privatna arhiva

Teglu ostavite na prozor ili terasu, na svetlu poziciju, ali ne previše sunčanu, da ulje ne užegne, na oko četiri nedelje. Povremeno protresite i promućkajte. Kasnije procedite kroz cediljku ili gazu, ulitjte u staklenu flašicu tamnije boje i čuvajte, na suncu neizloženom mestu. Ovo je osnovni preparat sa kojim možemo negovati i masirati kožu, ali i napraviti neke druge preparate. Na primer, balsam ili melem od smilja.

Recept za melem od smilja (nevena, lavande i dr. lekovitih biljaka)

Pripremite proceđeno ulje smilja i pčelinji žuti vosak u odnosu 80:20. Otopite vosak u ulju na pari, tako što u odgovarajuću šerpicu stavite vodu da polako ključa i iznad fiksirate posudu sa uljem i voskom. Polako mešajte dok se vosak ne istopi u ulju, zatim skinite i malo sačekajte. Dok je još u tečnom stanju, ulje i vosak, dobro promešajte i prelijte u teglicu ili više teglica, u kojima ćete čuvati melem. Dobro zatvorite.

melem od smilja

Foto: Privatna arhiva

Mast od smilja

Postoji jos jedna vrsta lekovitog preparata na bazi pročišćene svinjske masti.

Potrebni su nam zreli sveži cvetovi, koje ćemo na niskoj temperaturi popržiti, ohladiti i procediti dok se mast nije stegla i ohladila. Pakovanje i čuvanje je isto kao kod ulja.

Ima dovoljno razloga da odmah zasadimo smilje u vrtu ili u saksiji na terasi, na sunčanom položaju, da uživamo u neobičnom mirisu, u vreme scetaanja u pogledu na zlatnožute svetove i na kraju, u preparatima koje lako možemo sami napraviti i koristiti za razne estetske tretmane i za rešvanje određenih egoba.

Dodatno, osušeni cvetovi trajno zadržavaju svoj oblik i možemo ih koristiti u dekorativne svrhe.

 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota