• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je važan piling kože: Aromaterapeut daje recepte za negu kod kuće kao u kozmetičkom salonu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bez dobrog čišćenja kože, odnosno pilinga kože, nijedan preparat za kožu ne može dobro da se upije i pokaže željene rezultate

  • 0
Nega kože, nega tela, nega, krema

Foto:Shutterstock

Problem suve, osetljive kože posebno nas muči s dolaskom hladnijih dana. Zato, svaki put kada se promoviše neki nov proizvod za telo, mi se obradujemo jer želimo da ga isprobamo i da se konačno rešimo suve, perutave, grube i dehidrirane kože, kojom nikako nismo zadovoljni. Aromaterapeut Aleksandra Trkmič-Maliković kaže da tu grešimo.

- Ovi proizvodi mogu da deluju na željeni način, ali pod uslovom da smo obavili osnovni higijenski tretman kože tela. Nešto slično kao kod tretmana kože lica. Potrebna je priprema i odgovarajući tretman - čišćenje, piling pre upotrebe proizvoda za negu kože (mleka, ulja, kreme). Koža, najveći organ našeg tela, stalno se obnavlja i stalno na površini stvara nove odumrle ćelije. Ovu pojavu vidimo kao perutanje kože. Bez dobrog čišćenja kože, odnosno pilinga, nijedan preparat za kožu ne može dobro da se upije i pokaže željene rezultate - kaže naša sagovornica.

Izbor preparata drugo je važno pitanje, kaže aromaterapeut, i predlaže proizvode od prirodnih sastojaka, koje možete spremiti i primeniti kod kuće.

Recept za piling kože

Odstranjivanje odumrlog sloja kože izuzetno je važno za zdravlje kože, kao i za sve dalje tretmane. Ovaj proces moguće je izvezsti vrlo temeljno i u kućnim uslovima.

- Pre odlaska na tuširanje ili kupanje u činiji pomešati dve kašike morske soli srednje granulacije i kašiku hladno ceđenog maslinovog ulja. Kožu pripremimo tuširanjem toplom vodom, zatim uzimamo smesu rukom, rukavicom ili spužvom za kupanje i trljamo deo po deo tela, izuzev delova sluzokože. Na kraju tretmana, koža ostaje blago masna sa otopljenim komadićima soli, koje speremo mlakom vodom - kaže naša sagovornica i dodaje da nakon toga kožu treba samo blago da posušimo.

Preparati za prirodnu  negu kože

Foto: Privatna arhiva

Nakon ovog tretmana koža će u narednim satima upiti i tu preostalu masnoću, a u narednim danima, uživaćete u mekoj, baršunastoj koži, na dodir.

Recept za kupku za meku kožu, sa detoks efektom

Na punu kadu tople vode (oko 30 stepeni) stavite pola kilograma morske soli, 50 mililitara mleka ili kupke i etarska ulja do 10 kapi, po izboru. Opciono dodajte biljni materijal, npr. ružine latice. Dobro sve promešajte i ostanite u kupki od 20 do 25 minuta.

Ova kupka će vas osveiti, detoksikovati i relaksirati.

Recept za balsam za telo

Otopite na pari kakao puter i hladno ceđeno maslinovo ulje, u srazmeru 50:50. Opciono dodajte nekoliko kapi etarskog ulja po izboru i izlijte u staklenu posudu sa poklopcem. Iskoristite balsam u jednoj sezoni.

Recept za kremu za lice

Na pari otopite 20 grama kakao putera, 10 grama kokosovog masla (ulja) i 10 grama hladno ceđenog ulje po izboru (ja sam koristila macerat smilja). Sve otopite na pari, prohladite i izmiksajte do teksture kreme.

Preparati za prirodnu  negu kože

Foto: Privatna arhiva

Čuvajte i Koristite u roku od dva-tri meseca.

 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota