• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko je važna pojačana hidratacija kože tokom zime: Saveti za pravilnu negu tokom hladnijih dana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zimi se morate pojačano brinuti o stanju vaše kože

  • 0
Nega kože

Foto: Pexels

Da li ste ikada primetili kako vaša koža reaguje na promenu godišnjih doba? Ako je tako, verovatno ste primetili da vaša koža često postaje suva i perutava u hladnijim zimskim mesecima.

Hladan vazduh, unutrašnja toplota, nizak nivo vlažnosti i oštar zimski vetar mogu uticati na stanje vaše kože. Ovo može učiniti da ona izgleda mnogo manje blistavo nego inače - ne samo vaše lice, već i vaše ruke, stopala i druga područja izložena hladnoći, piše "Healthline".

Postoje koraci koje možete preduzeti da bi vaša koža izgledala zdravo, čak i kada temperature padnu i nema spasa od zimskog suvog, hladnog vazduha.

Nega kože

Foto: Pexels

Koji su znaci suve kože?

Neki od najčešćih znakova i simptoma suve kože uključuju:

  • crvenilo
  • grubu teksturu
  • svrab
  • peckanje ili pečenje

Medicinski izraz za suvu kožu je kseroza. Simptomi mogu biti različiti po težini i izgledati drugačije u zavisnosti od područja vašeg tela koje je zahvaćeno.

Kako sprečiti suvu kožu

Suva koža nije neizbežna. Unošenjem nekih promena u režim i navike nege kože i korišćenjem pravih proizvoda možda ćete moći da održite kožu mekom i glatkom tokom cele zime.

Prema "Healtline-u", ovih nekoliko saveta vam mogu pomoći da poboljšate zdravlje vaše kože tokom hladnijih meseci u godini.

1. Hidratacija nakon svakog pranja

Svaki put kada perete lice, ruke ili telo, skinete sa kože njena prirodna ulja. Pošto ova ulja pomažu da se zadrži vlaga, od vitalnog je značaja da ih zamenite. Zato je važno da koristite hidratantnu kremu svaki put kada perete kožu, posebno zimi.

2. Svakodnevno nanosite SPF

Čak i zimi, štetno UV svetlo i dalje može da naruši barijeru vlage vaše kože, što je od vitalnog značaja za održavanje zdravlja i hidratacije kože. Pokušajte da dodate sloj kreme za sunčanje svakog jutra nakon što ste naneli hidratantnu kremu - najmanje SPF 30.

Nega kože

Foto: Pexels

3. Prilagodite svoju rutinu nege kože

Ako vam se čini da je koža na vašem licu posebno osetljiva ili iritirana zbog suvog zimskog vazduha, možda biste želeli da za sada pojednostavite svoju rutinu nege kože.

Imajte na umu da barijera vlage vaše kože mora biti zdrava kako bi dobro reagovala na serume, tonere i druge vrste kozmetičkih tretmana. Takođe, ako je vaša koža iritirana, možda će biti osetljivija na sastojke poput parfema i alkohola. To znači da se proizvodi koji bi se normalno ponašali na licu van zimske sezone mogu pretvoriti u nadražujuće.

Pokušajte da vaša rutina nege kože bude jednostavna. Razmislite o korišćenju samo hidratantne kreme i kreme za sunčanje ujutru i nežnog sredstva za čišćenje.

Jednom kada budete sigurni da je barijera vlage vaše kože zdrava, možete polako da vratite druge tretmane i sastojke u svoju rutinu.

4. Lako koristite pilinge

Piling, koji pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože sa površine, može pomoći da vaša koža izgleda glatko, rumeno i zdravo.

Ako vam koža izgleda suvo ili se ljušti, možda ćete želeti da se odlučite za nežni hemijski piling, a ne za fizički piling. Veća je verovatnoća da će oštriji pilinzi sa velikim česticama razbiti barijeru vlage vaše kože i izazvati oštećenje.

Ako vam je koža ispucala, sirova ili iritirana, možda bi bilo najbolje da izbegnete piling dok se vaša koža ne oporavi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota