• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šminka ima svoj rok trajanja: Vodite računa o promeni boje, mirisa i teksture

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nemojte da vam bude žao da bacite neki drag proizvod, nijedan nije vredan rizika

  • 0
Šminka

Foto: Pexels

Možda vam je poznato da su naše bake imale jedan karmin za sve - mogao je da posluži primarnoj svrsti - za nanošenje na usne, mogao je da posluži kao rumenilo ili kao senka za oči. Ono čega se ne sećamo jeste kada su ga tačno kupile, a toga se verovatno ne sećaju ni bake. Iako mu možda namene nisu ograničene, to ne znači da on nema ograničeno trajanje.

Da li ste ikada zaista potrošile do kraja senke za oči, palete za konturisanje lica, rumenila ili olovke za oči? Ili ako jeste, da li ste te proizvode potrošile u roku koji se smatra bezbednim za korišćenje?

Vodite li se onim - ako stari proizvodi za šminku izgledaju i mirišu dobro - ne moramo ih bacati.

Za Best Health govorio je šminker Čejs Aston kako bi odgovorio na sva ova pitanja.

Kakve se promene dešavaju kako šminka stari?

Kada otvorite neki proizvod i on dođe u kontakt sa formulacijom, vaš proizvod će tada prirodno početi da oksidira i da se razgrađuje. Većina kozmetičkih proizvoda ima životni vek od jedne do tri godine.

Senke za oči, rumenilo, ruž za usne, olovke za oči i podloge se neće pogoršati tokom vremena jer su pigmenti u boji konzistentni u celom proizvodu. Međutim, tekstura i konzistencija se mogu promeniti u zavisnosti od okruženja u kome se čuvaju.

- U ekstremnim slučajevima, stara šminka je možda postala kontaminirana gljivicama i bakterijama, koje se postepeno mogu nakupiti i učiniti konzervanse neefikasnim. Opet, ovo bi zavisilo od proizvoda i formulacije. Moj savet je, ako proizvod miriše na užeglo ili deluje kao da je opasan - bacite ga - kaže Čejs.

Šminka

Foto: Pexels

Koji su neki od efekata upotrebe stare šminke?

Kada koristite staru šminku, možete uvideti da su lakoća nanošenja, boja, tekstura i dugovečnost proizvoda drugačiji, što znači da se smanjila efikasnost formulacije. Ove promene su uzrokovane i skladištenjem - načinom i mestom čuvanja. Savet je da ne čuvate šminku na previše hladnom ili tolom mestu, kao ni na mestima koja su direktno izložena suncu.

Infekcije očiju i kože najčešće su problemi uzrokovani korišćenjem stare, polovne, ali i pozajmljene šminke. Nikada ne delite šminku, posebno ruž za usne, maskaru, senku ili olovke za oči i usta. Druga osoba bi mogla da ima nevidljivu infekciju (npr herpes na usnama koji se još uvek ne vidi) ili infekciju oka koju je lako preneti.

Ako imate neotvorenu šminku koja nije bila izložena vazduhu ili stalno promenljivim temperaturama okoline, možda ćete i dalje moći da je koristite.

- Predlažem da proverite datum isteka na pakovanju. Ili ako se sećate kada ste kupili proizvod, proverite da li spada u prirodni i preporučeni životni vek proizvoda - savetuje Čejs.

Svi proizvodi, ali posebno proizvodi za negu kože koji su promenili boju, miris ili konzistenciju su potencijalno opasni. Ako se na bilo kojoj površini šminke pojavi tanak, vodenasti sloj i njih treba odmah baciti. To što godinama koristite staru šminku i nikada vam se ništa nije desilo nije nešto na šta se treba osloniti kao pouzdano.

Šminka

Foto: Pexels

Kako održavati higijenu šminke

Za senke, rumenilo u prahu, olovke za usne, olovke za oči i ruževe, možete se služiti 99-postotnim alkoholom. Ovo će ubiti sve bakterije bez uticaja na nijansu i teksturu proizvoda.

Ako je vaša šminka stara i istrošena, ali još uvek spada u smernice proizvođača, takođe je možete ovako dezinfikovati. Sve drugo što je staro, upitnog mirisa, boje, mirisa i teksture - bacite i nemojte oklevati, ma koliko da vam je proizvod drag ili koristan.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota