• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto nam se stvaraju akne i bubuljice: Razlozi koje možda niste uočili

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo su uzroci nastanka bubuljica i akni na našem licu

  • 0
akne Foto:Shutterstock

Bubuljice - nepoželjni gosti na licu nam se pojavljuju u raznim periodima, ali šta je to što ih izaziva?

Postoje mnogi razlozi i teorije zašto nam izlaze bubuljice po licu. Prema pisanju Huff Posta, problematičnost lica zavisi i od proizvoda za kosu koje koristite, dijete koje se pridržavate kao i tretmana koje koristite za vašu kožu.

Veoma je bitno da ukoliko želite da drastično promenite način na koji čistite lice , porazgovarate sa nekim stručnim za to.

Brada

Često se bubuljice na bradi pojavljuju kada je "onaj period u mesecu" u pitanju. Nije neobično da se ovo sa vremena na vreme pojavi,  ali nemojte se stresirati oko toga baš zato što su one poklon naših hormona. Obično je koža u tom periodu drastično osetljivija i proizvodi dosta masti, te je normalno da nam lice neće ostati ravnodušno prema tome.

bubuljice Foto:Shutterstock

Čelo

Ovi "rogići" nas često nerviraju, ali ukoliko imate šiške sigurno su dobar prekrivač za njih kao i solidna alternativa za puder. Ono na šta treba obratiti pažnju jesu proizvodi za kosu koji ih izazivaju. Lak za kosu ili šampon za suvo pranje kose treba prskati pažljivo i po mogućstvu dalje od našeg lica. Ovo je česta greška koja se pravi verovatno u žurbi, ne obraćate pažnju, već vam je jedini cilj da kosu upakujete kako ste zamislili. Ali ipak pripazite, kako biste smanjili potencijalno upaljenje lica. Takođe izbegavajte prečesto nošenje kapa ili kačketa koje su blizu vašem čelu.

Nos

Čuvena T-zona je najviše podložna masnijoj koži, pogotovo jer je masnijom čine bakterije koje su zaslužne za akne.  Redovno koristite kreme koje regulišu mašćenje lica i T-zone, a ukoliko morate nositi masku, izbrgavajte da stavljate puder kako bi koža koliko-toliko mogla da diše.

foto Pixabay foto Pixabay

Obrazi

Kako biste izbegli stvaranje akni ili bubuljica na ovim delovima lica, pokušajte da regulišete ishranu. Izbegavajte hranu poput belog pirinča, hleba ili ona koja ima rafinisani šećer. Ono čega se sigurno svi retko setimo jeste da mobilni telefon ne naslanjamo na lice kada razgovaramo, baš zato što to takođe doprinosi upaljenju.

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota