• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li se retinol može koristiti u lečenju akni?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od glavnih sastojaka u tretmanima za negu kože podstiče obnovu ćelija i inicira stvaranje kolagena

  • 0
Retinol, nega lica, nega kože Foto: Shutterstock

Retinol je prirodni derivat vitamina A koji se obično nalazi u kremama protiv starenja. Ali takođe može biti efikasan sastojak u lečenju akni i smanjenju pojave ožiljaka od akni, prenosi Newsbeast.

Retinol je popularan sastojak u proizvodima za negu kože kao što su serumi, kreme protiv bora i noćne kreme. On deluje na nekoliko načina.

Na epidermu, krajnjem spoljašnjem sloju kože retinol vrši piling kako bi uklonio nečistoće, mrtve ćelije kože i masnoću iz pora, što može da pomogne u sprečavanju stvaranja bubuljica.

Takođe, retinol funkcioniše tako što bukvalno prodire u kožu, za razliku od mnogih drugih tretmana za akne. Sićušni molekuli prodiru u dermis, središnji sloj kože, gde retinol stimuliše proizvodnju kolagena i elastina.

Oba ova jedinjenja se indirektno bore protiv akni, smanjujući pojavu pora i ožiljaka od akni tokom vremena.

Koja doza najbolje funkcioniše za lečenje akni?

Komercijalne kreme, gelovi i serumi sa retinolom obično sadrže između 0,25 i 1,5 odsto retinola. Međutim, količina koja vam je potrebna u velikoj meri zavisi od vašeg tipa kože.

Ukoliko imate osetljivu kožu, počnite sa manjom dozom. Ako se ne pojave neželjeni efekti, uvek možete povećati dozu. Pored toga, imajte na umu da proizvodi protiv starenja sa retinolom možda nisu formulisani za lečenje akni. Trebalo bi da izbegavate sastojke koji mogu da pogoršaju akne, kao što su parfemi i ulja.

Kako koristiti retinol za akne

Kad isprobavate proizvod sa retinolom, važno je pratiti uputstva navedena na proizvodu. U početku se može javiti malo crvenilo ili iritacija dok se vaša koža ne prilagodi retinolu.

bubuljice, ogledalo, devojka, akne Foto: Freepik/ gpointstudio

Počnite sa dodavanjem proizvoda u rutinu nege kože jednu noć nedeljno. Ako ne primetite neželjene efekte, možete ga primenjivati češće. Da biste smanjili rizik od iritacije, operite lice i sačekajte pola sata pre nanošenja retinola.

Retinol je najbolje nanositi noću, jer može povećati osetljivost vaše kože na sunce. Kad izlazite napolje, obavezno koristite kremu za sunčanje da biste zaštitili lice.

Takođe, imajte na umu da ne morate da koristite retinol na dnevnoj bazi da bi bio efikasan u lečenju akni. Dva do tri puta nedeljno može biti sasvim dovoljno. Međutim, trebalo bi da nastavite da ga koristite čak i nakon što počnete da primećujete poboljšanje kad je reč o aknama.

Da li ima neželjenih efekata?

Iako je retinol prirodni oblik vitamina A, to ne znači da nema neželjenih efekata. Neki mogući neželjeni efekti uključuju suvoću, iritaciju, svrab, ljuštenje, crvenilo, kao i osetljivost na sunce.

Veća je verovatnoća da će se ovi efekti pojaviti na vašem licu kad prvi put počnete da koristite retinol. Trebalo bi da nestanu nakon nekoliko nedelja kako se vaša koža prilagođava proizvodu. Međutim, ukoliko neželjeni efekti potraju, verovatno ćete morati da koristite proizvod sa manjim procentom retinola.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota