• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Razvodim se posle 27 godina braka. Saveti?: Žena iz Srbije zatražila mišljenje pratilaca, dobila ove odgovore

M. M.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Pored duhovitih, ima i pravih "bisera" mudrosti kako "pregurati" razvod posle više decenija braka

  • 0
razvod Foto: Pexels

Na "X" društvenoj mreži (nekad poznata kao Twitter) žena pod nadimkom Arleta (@arleta131313) odlučila je 1. januara da objavi svoje namere za ovu godinu.

Njene jednostavne reči: "Razvodim se posle 27 godina braka. Saveti?", međutim, pokrenule su čitavu lavinu reakcija i komentara, i za manje od 24 sata i  78 hiljada pregleda, dobila je više od 300 komentara, među kojima mogu da se pronađu pravi biseri od saveta.

Iako su se mnogi zapitali šta moze da krene naopako posle toliko godina, kao i da je mnogo 27 godina da se zajednica rasturila tek tako, ispostavilo se da su se mnogi odlučili na ovakav korak posle više decenija braka.

- Nema tu saveta ako ste čvrsto odlučili i imate razlog za takav korak. Moja mama se odlučila na taj korak posle 4o godina. I sad spava mirno punih sedam. Što se mene tiče, to je bio dovoljan razlog - napisala je jedna korisnica "X" mreže.

Uzmi dan po dan

Iako su stigla i upozorenja da ima "na umu da je trava samo naizgled zelenija u komšijskoj avliji", saveti kako da pregura i šta da radi su počeli da "pljušte" sa svih strana. 

- 1. Uzmi svaki dan po dan. Trebaće vreme da se naviknete na samoću; 2. Upišite neki kurs koji ste oduvek želeli, ali nikada niste mogli ili imali vremena; 3. Planirajte putovanje na koje se treba pripremiti: planinarenje ili neko putovanje što zahteva fizičku aktivnost; 4. Upoznajte nove ljude; 5. Pročitajte dobru knjigu: prva preporuka: Quo Vadis, Henryk Sienkiewicz; Uzivajte u novom početku - bio je jedan među prvima.

- Nije lako. Čovek lako ode u ekstrem, ili potone ili bude "k'o pas s lanca". Sve što je preterano nije dobro. Novi život treba gustirati na kašičicu. Morate se okrenuti sad više sebi, čuvajte zdravlje - usledili su novi saveti.

- Ja sam se razvela posle više od 30. Svesna sam da je to trebalo da uradim mnogo ranije, ali nikad nije kasno. I već više od 10 godina, srećna sam sad iako mi je bilo jako teško u to vreme - priznaje još jedna korisnica.

razvod, razvod braka, brak, neuspešan brak Foto: Shutterstock

- Iz ličnog iskustva mogu da kažem da, kako god da bude, nije lako, ali ako ste tako odlučili na kraju se ispostavi da je to dobra odluka. Jedini savet koji mogu da dam je da se oboje potrudite da to odradite sporazumno i da ostanete u dobrim odnosima. Srećno - usledio je novi savet.

Žena koja se razvela posle 28 godina braka, još 2011. godine poručila je:

- U to vreme, mnogo sam radila, pa sam pregurala “kao da se drugom dešava”. Onda sam promenila grad i posao i krenula izpočetka. Deca velika na fakultetima. Nisam se udavala i dobro sam. Samo polako, korak po korak, dan po dan. Srećno!

- Pa ništa, onako kako osećaš radi. Kad ti se plače - plači, kad ti se smeje - smej se. Ako ti se igra isto! Ne obraćaj pažnju šta će drugi da kažu živi po osećajima. Život je samo jedan i nema reprizu. 

Bolje dobar razvod nego loš brak

Mnogi su preneli svoje iskustvo.

- Evo šest meseci posle "raskida", posle 23 godine... Držim se extra, radim na sebi, okružena sam ljudima koji mi daju vetar u leđa... Imam momente, neke čudne, nije to tuga, više razočarenje kome sam dala najlepše 23 godine. Najbitnije da budeš okružena ljudima koji te vole - napisala je jedna žena.

- Ja sam se razveo pre 10 godina, posle 22 godine braka. U pocetku je bilo stresno, ali, posle nekog vremena, prednosti su neverovatne. Želja za novim dokazivanjem, životom, odjednom se sve to vrati, tako da sam bivšoj zahvalan na ovome. Kad nestane hemija - kraj - pridružio se komentarima jedan razveden muškarac.

- Bivša supruga i ja smo se razveli pre 15-ak god sporazumno i ostali smo u dobrim odnosima. Bolje dobar razvod nego loš brak, pogotovo ako su tu i deca i sve to gledaju - poručio je još jedan čovek.

Tri put meri jednom seci

Neki su bili oprezniji i upozorili da su takve odluke možda ipak pre "za proveru" pre nego što se donesu.

- Uh... Moj savet bi bio da se odvojite neko vreme, simulirate da ste razvedeni, pa proverite sebe. Posle toga ćete prepoznati šta vam je činiti - napisao je jedan pratilac.

- Prvo probajte mesec dana da se razdvojite pa onda ako ste sigurni razrešite - nadovezao se drugi.

razvod, srednje godine Foto: Shutterstock

- Ako je ikako moguće - spašavaj, ili se razdvojite na neko vreme, pa hladne glave odlučite. Ukoliko ima neke ozbiljne zajedničke imovine, a ne možete da se dogovorite, angažuj advokata - usledio je još jedan "oprezan" savet.

Neki su izneli i da su pogrešili u svojoj odluci, na vrlo komičan način: " I ja sam se posle toliko razvela, i za dve godine ponovo udala za istog!"

Glavu gore i šešir nakrivo

Pa iako su joj neki poručili da je možda bolje da porazgovara sa psihijatrom ili sveštenikom/ispovednikom, radije nego da traži savete od anonimnih ljudi, kako to obično biva na društvenim mrežama, mnogi su se okrenuli ka humoru, pa je usledilo mokre duhovitih "saveta": 

- Znaš kako je doktor Sigmund Frojd jednom lepo rekao: ... A šta ste čekali do sada ?!?!.

- Ponesi sve od bele tehnike jer cene odoše u nebesa !

- Tri dana netrežnjenja je najbolji način da se proslavi

- Neki mladi dečko, barem mesec dana terapije. Uzimati dva sata dnevno.

- Popunjava Mujo molbu za posao i dođe do bračno stanje: Neizdrživo.

Sve u svemu, dobila je i dosta praktičnih saveta:

- Ako ste stigli dotle, glava gore i šešir nakrivo, veliki se teret skine kad se konačno zavrsi. P.S. Nema veze kako znam - napisao je jedan koristnik a drugi joj je poručio: - Šetaj, peci na masti ili maslinovom, ne na suncokretovom ulju. Proveri kočnice, ulje i gume na kolima češće. Gledaj isključivo produženu verziju Gospodara Prstenova. Jednom nedeljno jedi supe, sosa i mesa. Šudla je sa makom. Kaže se gomboce i moče.

I za kraj izdvajamo savet koji može da se primeni na svaki ljubavni raskid, pa i na prekid braka posle 27 godina:

- Svaki razvod je priča za sebe, ali retko koji je bez stresa! Sve što ti mogu reći: 1. Srećno 2. Nije kraj sveta 3. To je novi početak i 4. Sve je onako kako posmatraš!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo su pet najskupljih razvoda ikada

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle