• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Postoji intiman razlog zašto se mnogi parovi razvode: Evo šta kaže stručnjak

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova klasična greška sabotiraće vašu vezu

  • 0
Muškarac i žena Foto: Shutterstock

Ako ne želite da budete statistike brakova koji su se završili razvodom, terapeut specijalizovan za odnose između parova podstiče vas da se direktno pozabavite jednim uobičajenim problemom.

Nađa Bokodi, se trener za intimne odnose i kolumnista, poziva na svom Instagram nalogu @nadiabokodi, ljude da se pozabave sa tom situacijom čim ona postane problem.

- Ako želite da budete sigurni da će vaš brak da propadne i da vaša veza neće da izdrži test vremena, jednostavno ignorišite "bespolnost". Ne pričajte o tome, gurnite problem pod tepih i nadajte se da će se sam popraviti - rekla je ona sakrastično, a potom nastavila da objašnjava: - Nedostatak fizičke intimnosti jedan je od najčešće citiranih razloga za razvod. Kada to izgubimo, počinjemo da gubimo vezu koju imamo sa našim partnerom. To uzrokuje nepovezanost, usamljenost i na kraju izaziva ljutnju.

U 2018, istraživači u "Relate-u", kako prenosi "Mirror", otkrili su da 29 procenata ispitanika živi u "bespolnim vezama". Bespolne veze su definisali kao one u kojima partneri uopšte nisu bili intimni ili su imali manje od deset odnosa u toku predhodne godine. Neverovatnih 47 procenata starijih od 60 godina je ušlo u ovu statitiku, ali i 18 posto onih ispod 30 godina. I iako nije inherentno "loše" propustiti intimne odnose ponekad, istraživanja pokazuju da oni mogu da imaju različite fizičke i mentalne koristi.

- Kada je u pitanju intima, ono što je važno nije koliko često to radite, već kako se osećate u vezi sa tim. Mogli biste da imate odnose i nekoliko puta godišnje i da budete savršeno zadovoljni sa tim – to je na vama i vašem partneru da definišete kako za vas izgleda zdrav seksualni život. Razlog zašto su ove statistike zabrinjavajuće je to što one sugerišu da su mnoge žene nezadovoljne količinom odnosa koji imaju, dok mnoge tvrde da to izaziva svađe. Kada imate malu decu, pronalaženje vremena za odnose može da bude teško, ali ima dosta načina da budete intimni bez punog odnosa - objašnjava šefica Relate-ovog odeljenja za kvalitet usluge i kliničku praksu, Amanda Major.


Odnosi dolaze lako i slobodno na početku veze, a onda kada zamru, pretpostavljamo da je jedan partner izgubio libido. Da biste se pozabavili ovim, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite - čak i ako ste mesecima ili godinama bez odnosa.

- Komunikacija je ključna - posebno ako želite da povećate stopu uspeha uzbuđenja i orgazma. Na kraju krajeva, mnogo se toga svodi na komunikaciju, ali i na to da budete u skladu sa svojim telom i saznate šta vas "vodi". Odvojite malo vremena da to otkrijete i prenesite informacije partneru ili zapamtite sami - objasila je Sara Mulindva, stručnjak za seksualno zdravlje.

Zdrav način života je takođe još jedan ključni aspekt koji često zanemarujemo. Redovno vežbanje, uravnotežena ishrana i adekvatan san su ključni za celokupno seksualno zdravlje. Fizička spremnost poboljšava cirkulaciju i nivo energije, što takođe može poboljšati ovaj segment vašeg života.

- Možete da imate vruće, redovne, strastvene odnose – i to nije fantazija. Veoma je stvarno i izvodljivo. Samo je potrebno da razumete kako uzbuđenje funkcioniše u kontekstu dugoročne veze - zaključuje Nađa Bokodi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako razgovarati sa decom o intimnim odnosima?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle