• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

6 znakova da partner manipuliše vama: Želi da izgubite svoje "ja" i da se podvrgnete njegovom režimu

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nije lako žrtvi da prepozna one najvažnije znakove da je u nezdravom odnosu

  • 0
manipulacija, ljubavni par, par, dečko, devojka, dečko i devojka, manipulator Foto: Shutterstock

Lako možemo potpuno biti nesvnesni izmanipulisani od strane nama drage osobe. Tu taktiku koriste emocionalni zlostavljači, postepeno vam terajući da preispitate sopstvenu procenu nečega, osećanja ali i stvarnost. Zbog te podmukle prirode, žrtva teško može da proceni šta se dešava.

Manipulatori to koriste kao način da steknu moć nad vama i ujedno održe moć u vezi i uglavnom joj pribegavaju osobe u vezama. Što se više preispitujete, to više počinjete da verujete u tačnost njihovih reči.

Šta je "gaslighting"?

Nastao je od "Gaslight", predstave iz davne 1938. godine koja je posle i adaptirana u dva filma, u kojoj muž pokušava da ubedi ženu da gubi razum da bi je odvratio od njegovog kriminalnog ponašanja. Osim toga, koristi se i kao način da partner koji zlostavlja izbegne preuzimanje odgovornosti za svoje loše ponašanje.

Ovo su samo neki od primera da neko vrši "gaslight" nad vama?

1. To se nikada nije dogodilo

Dešavaće se da manipulatori kažu nešto loše ili uvredljivo, a potom će da vam ubeđuju da zapravo to nisu rekli i da umišljate. Tada žrtva počinje da se preispituje za svoje instinkte i oslanja se na stvarnost koji manipulator stvara.

2. Previše si osetljiva

Ako je manipulator rekao neku primedbu pred vašim prijateljima ili porodicom, kasnije mu vi skrenete pažnju da to nije bilo u redu, posebno ako se ticalo vas, on će vas optužiti da ste previše osetljivi, govoreći da pravite veliku stvar ni od čega. Namera mu je da se posle toga osećate glupo.

3. Ti si luda i svi tako misle

Vremenom će te izgovorene laži i kriva stvarnost da nateraju žrtvu da se zapita da li zaista gubi razum. Takvo stanje će manipulator vrlo brzo da navede "na svoju vodenicu". Manipulator će primetiti da vam je samopouzdanje poljuljano i počeće da vas ubeđuje da ste ludi, a onda će pričati i da svi oko vas isto misle kao on. Uz to, on može da ubedi vaše prijatelje i porodicu da ste mentalno nestabilni.

4. Užasno ti je pamćenje

Svakome se desilo da se posle lošeg razgovora, pa i onog dobrog, prisetimo nekih detalja iz tih rečenica. To je sasvim normalno, da se sećate izgovorenih reči, ali će manipulator da natera žrtvu da posumnja u svoje pamćenje o mnogim situacijama. To što oni rade je zapravo srž "gaslightinga".

Žena, hotel, usamljenost, plač, tuga, tužna žena Foto: Shutterstock

5. Žao mi je ako misliš da sam te povredio

Ovo vam u prvi mah može izgledati kao izvinjenje, ali je umesto toga način da manipulator skrene odgovornost sa sebe za bilo kakav bol koji vam je izazvao i zapravo okrivi vas, da ste krivi što ste pogrešno posumnjali. To može dovesti do toga da jedan partner prestane da veruje u sopstveno rasuđivanje i zaista počne da sumnja da je "previše osetljiv".

6. Treba da znaš kako ću reagovati

Ovo je takođe još jedan način da manipulator "spere" odgovornost sa sebe i prebaci je na žrtvu. Umesto da preuzme odgovornost za svoje postupke, oni će to "prišiti" vama. To zapravo znači da izvrću činjenice kako bi izbegli lično vladanje svojim ponašanjem. Kada manipulator kaže žrtvi da je trebalo da zna kako će on da reaguje i da se ponaša, to je s jedne strane i okrivljivanje žrtve što e uopšte progovorila i da je bolje da ubuduće ćuti, piše "Huff post".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelica ima poruku za žene koje trpe nasilje: Suze žene koja je silovana sa 16 godina

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle