• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pre 5 godina je stala ispred voza da sebi presudi, a onda je upoznala mašinovođu i danas živi život iz snova

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mašinovođa Dejv je zaiustavio voz i razgovarao sa očajnom mladom Šarlot

  • 0

Iako je za mnoge to bio dan kao i svaki drugi, Šarlot Lej se iz nekog razloga "nije osećala dobro". Ona se godinama se borila sa mentalnim zdravljem jer je kao tinejdžer bila žrtva nasilne veze, a tog dana se osećala posebno drugačije. Malo je znala u tom trenutku da će taj isti dan biti i dan kada će se promeniti njen život.

Krenula je na posao kao i obično, pošla je na voz, ali  kada je izašla na svojoj stanici, osetila je da ne može više i da joj je svega dosta, zbog čega je umesto da ode dalje, rešila da stane na prugu u nadi da će se sva njena patnja završiti.

Bila je to impulsivna odluka koja je mogla drugačije da se završi da mašinovođa koji se približavao nije stao na vreme. A na Šarlotinu sreću, vozač Dejv ne samo da se zaustavio, već je odlučio da ostane i razgovara sa njom sve dok ona nije bila spremna za pomoć.

Šarlot danas priča svoju priču u nadi da će pomoći i drugima da shvate da nisu sami i koliko ljubazna reč i razgovor, pa čak i stranca, može da ima uticaj na nekoga ko se bori.

Sve se ovo odvijalo 2019. godine. Pored problema sa mentalnim zdravljem od traume u mladosti, 33-godišnjakinji je dijagnostikovan i veliki depresivni poremećaj, anksioznost, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) i granični poremećaj ličnosti.

- Na dan mog pokušaja samoubistva, ne znam tačno šta je to izazvalo, ali je bila impulsivna odluka. Nosila sam uniformu, potpuno sam bila spremna za posao, ali nešto jednostavno nije bilo u redu. Kada sam izašla iz voza, samo sam sela na peron. Kondukter me je pitao da li sam dobro, a ja sam rekla da. Osećajući da nešto nije u redu, ponovo je pitao da li sam siguran, a ja sam rekao da...  i voz je otišao - priseća se tog dana Šarlog.

Ona je tada donela "impulsivnu odluku" da izađe na prugu.

- Nisam sigurna ko je podigao uzbunu zbog mog prisustva, ali kada je došao sledeći voz, usporio je i stao daleko od mene - opisuje šta se dogodilo i dodaje da joj je prišao mašinovođa Dejv, koji je sedeo sa njom i razgovarao pola sata: - Razgovor iz onoga čega se sećam bio je samo o svakodnevnim stvarima i o našim životima, ali je bio sasvim dovoljan da se kriza razbije. Život mi nije delovao više tako težak.

Nakon što je dao Šarloti prostor koji joj je bio potreban da se sabere, Dejv je uspeo da je bezbedno odvede do sledeće platforme. Tamo ju je dočekala policija i uputila ka lokalnim službama za mentalno zdravlje.

- Sledeći dan sam zacrtala sebi da ću da pronađem čoveka koji je bio tako ljubazan prema meni. Preko Fejsbuka i nekih njegovih kolega, pronašla sam ga. Sada je on moj muž. Venčali smo se kada sam bila u 22. nedelji trudnoće - otkriva ona.

Dejvovi postupci tog dana spasili su Šarlotin život.

- Jednom sam ga pitala da li je ikada imao trening za deeskalaciju, jer je tog dana bio briljantan. Rekao mi je da nije. Rekao je da je jednostavno rekao sve stvari koje je želeo da može da kaže drugima pre mene, ljudima sa kojima nikada nije imao priliku da razgovara - objašnjava Šarlog i dodaje: - Nadam se da će, kada podelim moju priču, ljudi shvatiti da, iako bi bilo idealno da svi imamo specijalističku obuku za suočavanje sa krizom mentalnog zdravlja, svi smo sposobni da pomognemo tako što ćemo biti empatični i prisutni. Ja još dobijam podršku za svoje mentalno zdravlje i mislim da ću je uvek dobijati. Ali tako sam zahvalna Dejvu što je stao tog dana i bio tako strpljiv samnom i pun razumevanja.

(Ona.rs / Mirror)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta biste pre izabrale - savršenog muškarca ili milion evra?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle