• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na kojoj temperaturi treba da se pere posteljina? Stručnjak razotkriva nedoumicu

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova navika je jako važna

  • 0
Zavese, soba, spavaća soba, krevet, posteljina Foto: Shutterstock

Nema lepšeg osećaja nego kad legnete u krevet sa čistom posteljinom. Njen miris i mekoća prosto vas natera da odmah zaspite, a mnogi postavljaju pitanje na kojoj temperaturi treba da pere.

Uglavnom žene ovde greše.

Prema "Express-u", najbolja temperatura za pranje posteljine nije 60 ili 90 stepeni kako mnogi misle, ali i praktikuju jer na ovoj temperaturi misle da će ubiti bakterije i grinje. Smatraju da će se rešiti svih nepoželjnih čestica iz posteljine jer ona  brzo upija znoj, telesna ulja, mrtve ćelije kože ili čak i grinje.

Međutim, to može oštetiti ili skupiti tkaninu, a zatim može dovesti do povećanja računa za energiju kada to nije neophodno.

Lijan Šulbred je stručnjak za kvalitetnu posteljinu i objasnila je da je ključ za uništavanje bakterija na čaršavu, jastučnici i jorganu blago topla temperatura.

- Postoji mnogo debata oko toga, ali kao opšte pravilo je najbolje i da se pridržavate uputstva na etiketi. Ono što se može videti jeste da je temperatura za pranje 40 stepeni i da je sasvim dovoljna da ukloni prljavštinu - rekla je ona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Trik koji će vam olakšati život: Ispeglaj posteljinu kroz par sekundi bez pegle

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle